УКРАЈИНИ НАТО ЈОШ ДАЛЕКО: Отрежњење за руководство у Кијеву током управо окончане посете високе америчке делегације

Б. Влаховић - дописник из Москве

08. 05. 2021. у 18:52

БЕЗ обзира на то што су им до сада често говорили да су "врата војне алијансе отворена" за све оне који желе да уђу у њу, америчка дипломатска врхушка као да се уморила од питања украјинских политичара када ће их примити у НАТО.

УКРАЈИНИ НАТО ЈОШ ДАЛЕКО: Отрежњење за руководство у Кијеву током управо окончане посете високе америчке делегације

Фото АП

За време посете Кијеву америчког државног секретара Ентонија Блинкена и његове заменице за политичка питања Викторије Нуланд у разговору са украјинским парламентарцима поново је постављано питање о уласку у НАТО. Уследио је непријатни одговор од жене која им је својевремено делила сендвиче на Мајдану када су свргавали председника Виктора Јануковича.

Викторија Нуланд је отворено казала домаћинима у Кијеву да престану тако често да говоре о својој тежњи за улазак у НАТО.

- Оставите сада тај улазак у НАТО, већ се бавите реформама у својој земљи, јер вам то чланство ништа неће дати - казала је Викторија Нуланд.

Руководства Украјине и Грузије су на самиту НАТО у Букурешту, који је одржан од 2. до 4. априла 2008, желеле да уђу у тај војни блок. Али се тада томе супротставила Немачка.

Викторија Нуланд, Фото АП

Док је био председник Петар Порошенко је врло често молио западне политичаре да његову земљу приме у тај војни блок, а ето сада је то наставио и његов наследник Владимир Зеленски. Они заборављају да чланице НАТО не примају у тај савез земље које имају територијалне проблеме, јер не желе да улазе у рат. Досадашња пракса говори да се НАТО одлучује за колективне ратне операције само кад имају "лаку жртву", дакле неку много слабију земљу.

ИЗМЕНЕ ЗАКОНА ЗБОГ АЛИЈАНСЕ

ВРХОВНА Рада Украјине је у децембру 2014. изменила два закона, којима је одустала од несврстаног статуса државе. У јуну 2016. усвојени су додатни амандмани који чланство у НАТО-у дефинишу као спољнополитички циљ земље. У фебруару 2019. украјински парламент усвојио је амандмане на устав, обезбеђујући политику земље ка Европској унији и НАТО-у. Украјина је постала шеста држава која је добила статус партнера НАТО-а са проширеним могућностима.

У случају Украјине улазак НАТО чланица у сукоб са Русијом могао би да изазове трећи светски рат. Није никаква тајна да би руководство у Москви у случају да буде доведен територијални интегритет Русије у питање, могло да употреби атомско оружје, а то би онда значило светску катастрофу.

Председник Зеленски је минулих дана јавно казао да жели озбиљну реакцију НАТО-а и јасан сигнал о европској и евроатлантској перспективи. У четвртак му је на то одговор дала Викторија Нуланд која је јасно поручила - "престаните да стално понављате исто питање".

Пре нколико дана је председник Пољске Анджеј Дуда обећао Зеленском да ће поставити питање о прављењу "карте пута за улазак Украјине у НАТО". А други савезник Украјине, руководство Литваније, прогнозира да ће Украјина бити примљена у НАТО и ЕУ најраније за 15 година.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)