ПОСЛЕДИЦА УБЛАЖАВАЊА МЕРА У САД: Цене нафте попустиле

Танјуг

07. 05. 2021. у 23:43

ЦЕНЕ нафте су попустиле данас, али су и даље на путу да забележе другу недељу заредом с добицима због оптимистичне атмосфере на тржиштима везане за глобални економски опоравак, упркос погоршању ситуације с ковидом 19 у Индији.

ПОСЛЕДИЦА УБЛАЖАВАЊА МЕРА У САД: Цене нафте попустиле

Фото ЕПА

Фјучерси нафте брент су појефтинили за 12 центи или 0,2 посто, на 67,97 долара за барел на трговању до 13.43 часова по средњоевропском времену, а цена америчке "лаке" нафте ВТИ је ослабила за 10 центи, такође за 0,2 процента, на 64,61 долара по барелу, извештава Ројтерс.

Ублажавање корона мера ограничења у Сједињеним Државама и Европи, опоравак фабричких активности и вакцинација против ковида утиру пут оживљавању потражње за горивом, што подиже расположење на тржишту нафте на којем је цена брента јуче достигла ниво од скоро 70 долара.

Из енергетске консултантске куће ФГЕ примећују, међутим, да оживљавање короне у земљама попут Индије, Јапана и Тајланда кочи опоравак потражње за бензином, али додају да су део изгубљене тражње за моторним горивом надокнадиле земље попут Кине у којој су путовања током минулих првомајских празника премашила ниво из 2019.

- Потражња за бензином у САД и деловима Европе напредује релативно добро, и у наредном периоду, током летње сезоне путовања, вероватно ће наставити да јача како се буду ублажавале мере ограничења - наводи ФГЕ у белешци за клијенте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)