УБРЗАЋЕ ВАКЦИНАЦИЈУ: Мексико жели и вакцину „Спутњик Лајт“

Новости онлајн

07. 05. 2021. у 21:07

СAMO дан након што је Русија регистровала четврту вакцину против вируса корона „Спутњик Лајт“, мексичка лабораторија за биолошке агенсе и реагенсе „Бирмекс“ поднела је захтев мексичком санитарном регулатору „Кофеприс“ за хитну примену руског препарата.

УБРЗАЋЕ ВАКЦИНАЦИЈУ: Мексико жели и вакцину „Спутњик Лајт“

Фото: Российский фонд прямых инвестиций (РФПИ)

„Бирмекс“ је ове недеље представио 'Коферпису' документацију вакцине 'Спутњик Лајт', која ће бити предата на разматрање и ауторизацију за хитну употребу у Мексику. То би требало да убрза процес вакцинације, јер се даје у једној дози“, наводи се у изјави на сајту лабораторије „Бирмекс“.

Према информацијама лабораторије, документација садржи информације о првој и другој фази и прелиминарне резултате треће фазе клиничких испитивања, које су неопходне за процену безбедности и ефикасности препарата.

Лабораторија „Бирмекс“, која се бави логистиком набавке вакцина за национални програм имунизације против ковида, планира да у јулу или августу сертификује паковање вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у 90 милиона доза годишње и да започне извоз. Производња пробне серије је планирана за последњу недељу јуна.

Једнокомпонентна вакцина против вируса корона „Спутњик Лајт“, коју је направио руски Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“, регистрована је у Русији, а њена ефикасност износи 79,4 одсто, саопштио је руски Фонд за директне инвестиције (РФПИ).

„Спутњик Лајт“ је прва компонента вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V). Ефикасна је против свих нових сојева вируса корона и нису регистроване озбиљне нежељене реакције након имунизације. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)