"ЗАПАД УВОДИ ТОТАЛИТАРИЗАМ У МЕЂУНАРОДНЕ ОДНОСЕ": Лавров - Москва то сматра недопустивим!

Новости онлајн

07. 05. 2021. у 16:44

ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да западне земље, САД и ЕУ, у покушају да другима наметну своје ставове уводе тоталитаризам у међународне односе.

ЗАПАД УВОДИ ТОТАЛИТАРИЗАМ У МЕЂУНАРОДНЕ ОДНОСЕ: Лавров - Москва то сматра недопустивим!

Фото: ЕПА

- Фрапантно је то што се западне земље, отворено подривајући међународно право, не устежу да тврде да главни задатак светске политике треба да буде како онемогућити покушаје Русије и Кине да промене поредак заснован на правилима. Управо такве изјаве могле су се чути на недавном састанку Г7 у Лондону. Другим речима, већ се догодила замена теза. Запад више не брине због норми међународног права и сада од свих тражи да испуњавају њихова правила и да поштују поредак који су они успоставили - рекао је Лавров на он-лајн седници Савета безбедности УН.

Лавров је рекао да Москва сматра да су недопустиви ти покушаји увођења тоталитаризма од стране САД и ЕУ које на међународној сцени одбацују све принципе демократије и мултилатерализма.

Према његовим речима, водеће земље Запада покушавају да процес стварања полицентричног света врате уназад.

- У том циљу се промовише концепција тзв. ‘поретка заснованог на правилима’, концепција која је осмишљена као подметање уместо међународног права - навео је он и додао да се правила дефинишу иза затворених врата а онда се намећу свима осталима.

Сматрамо да су такви поступци којима се заобилазе УН штетни и да су усмерени на узурпирање процеса доношења одлука које би требало глобално да се примењују, рекао је Лавров.

Према његовим речима, један од примера увођења методе диктата представља пракса Запада у вези са једностраним незаконитим санкцијама које се уводе без било каквих међународно-правних основа.

- У условима пандемије такве рестрикције драматично умањују могућности читавог низа земаља у развоју да се боре против ширења инфекције - констатовао је руски министар.

Лавров је позвао све земље да поштују циљеве и принципе Повеље УН, да се не мешају у унутрашња питања других земаља и да одустану од претњи силом, као и од њене примене.

- Русија позива све државе да када граде своју спољнополитичку позицију безусловно следе циљеве и принципе из Повеље УН, обезбеђујући поштовање суверене једнакости земаља, немешање у њихове унутрашње ствари, решавање спорова политичко-дипломатским средствима, одустајање од претњи силом и њене примене - рекао је Лавров на седници.

Додао је и да Русија рачуна на одржавање самита „петорке“ Савета безбедности чим се за то стекну епидемиолошки услови.

Лавров је истакао да су сталне чланице СБ УН позване да играју кључну улогу у покретању отвореног дијалога у вези са најактуелнијим проблемима.

Иницијативу за одржавање овог самита покренуо је руски председник Владимир Путин.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)