У ЈАПАНУ НЕИСКОРИШЋЕНА ВЕЛИКА КОЛИЧИНА ЦЕПИВА: Вакцинација иде споро и са много пропуста

Ј.Ж.С.

07. 05. 2021. у 17:32

ВИШЕ дестина милиона доза вакцина против ковида-19 остало је неискоришћено у Јапану у тренутку када би земља требало да одобри још две вакцине. Кампања имунизације и даље се одвија врло споро због логистичких пропуста.

У ЈАПАНУ НЕИСКОРИШЋЕНА ВЕЛИКА КОЛИЧИНА ЦЕПИВА: Вакцинација иде споро и са много пропуста

Фото: З. Глигоријевић

Јапан је до друге половине априла увезао 28 милиона доза Фајзерове вакцине, али је до сада искоришћено тек 15 одсто тих залиха, док је остатак од 24 милиона и даље у замрзивачима.

Количина цепива у Јапану ће се драстично повећати након што национални регулатор 20. маја одобри вакцине које су развиле фабрике Модерна и Астразенека. Прва пошиљка Модерне је већ стигла, а локални домаћи партнери припремају испоруку 30 милиона доза Астразенеке, док би Фајзер требало да испоручи више од 35 милиона вакцина.

И поред великих количина цепива, највише од земаља у Азији, Јапан, који се припрема за одржавање летних Олимпијских игара, искористио је за вакцинисање здравствених радника и старијих људи тек четири милиона доза. Око два милиона медицинара још увек чека на прву дозу. До сада је у Јапану вакцинисано само 2,2 одсто становника, најмање у односу на остале богате земље.

Влада је објавила да жели до јула вакцинише 36 милиона старијих грађана, али да би се тај циљ постигао, потребно је дневно дати 800.000 доза.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)