ПРОФИТ ВАЖНИЈИ ОД КВАЛИТЕТА: Руски стручњаци о “победи” вакцине Модерна у САД

Б. Влаховић - Стални дописник из Москве

07. 05. 2021. у 07:00 >> 22:57

ВЕСТ која је стигла из Вашингтона да је Светски конгрес вакцина прогласио да је цепиво против короне коју је направила америчка компанија "Модерна" најбоље озлоједило је руководиоца московског центра "Никола Гамалеја" професора др. Александра Гинзбурга.

ПРОФИТ ВАЖНИЈИ ОД КВАЛИТЕТА: Руски стручњаци о “победи” вакцине Модерна у САД

Александар Гинзбург

Он је изјавио да није јасно на основу којих резултата су изабрали ту вакцину као бољу од осталих. По Гинзбургу је та одлука спорна. Он без околишања тврди да је пресудан био профит компанија, а не ефикасност у заштити од короне.

Конкуренти вакцини "Модерне" били су руски " Спутник-в" затим Фајзер–Биотек, Астра-Зенека и други препарати. Саопштено је да је "Модерна" победила у номинацији "најбоља нова технологија". Иначе, вакцина "Модерна" је пети регистровани препарат против короне. Светска здравствена организација га порепоручује за пацијенте старије од 18 година. Наводно да је "Модерна" ефикасна у 94 посто случајева.

-Вакцине које садрже РНК као и она Астра Зенеке имале су високу смртност. Одлука конгреса је "економско-политичка". Ради се о сто милијарди долара. Да су признали да је "Спутник" најбољи значи да би велики део новца отишао у Русију. Пошто се конгрес одржавао у САД јасно је зашто је донета таква одлука. Фајзеру нису могли да дају победу јер би било неприлично зато што је број смрти 25 пута већи него код Астре-Зенеке, објашњава академик Гинзбург. Он каже да су се много пута појављивала саопштења како су побочни ефекти доводили до смрти после употребе вакцина "Модерна" и Астра-Зенека". Додуше Гинзбург каже и то да случајеви смрти нису велики кад се зна да су милиони људи примили вакцину. У Аустрији је било 79 смрти после примања Фајзерове вакцине, а шест после вакцинације "Модерном" док је после цепљења "Астром-Зенеком" умрло седам људи. Треба знати да је директна веза била утврђена само у једном случају.

Московски вируслог и професор Анатолиј Алтштејн објаснио је да је "Модерна" направљења на иновационој технологији РНА. Алтштејн објашњава да судећи по објављеним резултатима вакцине Модерне и Фајзера које су направљене по новим технологијама дају добре резултате и таквих вакцина није било раније. Тај Московски вирусолог каже да њихове вакцине немају велики број побочних ефеката.

-Уобичајено је да је од вакцина много већа корист него штета. У прнципу нема вакцине која нема побочних ефеката. Ретко ти побочни ефекти бивају озбиљни- каже професор Анатолиј Алтштејн који иначе ради у Центру "Николаја Гамаљеја". Он посебно истиче да он лично не види разлоге због којих се вакцина "Модерне" прогласила најбољом.

-Прогласити "Модерну" најбољом вакцином је мишљење одређене групе специјалиста. Све вакцине против короне су достојне и могу се користити. Не верујем да су на том конгресу расптрављали и о руској новој вакцини "ЕпиВакКорона" која се појавила недавно. Пуне објективности у том оцењивању нема, истакао је Анатолиј Алтштејн.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)