УЛИЧНИ РАТ ПОЛИЦИЈЕ И БАНДИ У РИЈУ: Метак полицајца погодио у главу - уследио покољ у фавели и метроу (ВИДЕО)

Новости онлајн

06. 05. 2021. у 22:06

У ПОЛИЦИЈСКОЈ операцији која је изведена у фавели Жакерзињо на сверу Рио Де Жанеира страдало је 25 особа, што је највећи црни биланс у жртвама у истоименој држави од 1989. године.

УЛИЧНИ РАТ ПОЛИЦИЈЕ И БАНДИ У РИЈУ: Метак полицајца погодио у главу - уследио покољ у фавели и метроу (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/ Јутјуб

Полицијска акција против нарко дилера у фавели Жакерзињо у Рио Де Женеиру претворила се у прави масакр када је дошло до пуцњаве између полиције и веће групе мушкараца, која се пренела и на метро који је у том тренутку био пун путника.

Хаос је настао када је организвана банда хицем у главу ликвидирала криминалистичког полицајца Андреа Леондарда де Меља који је радио на сузбијању наркотика. За остала 24 ликвидирана сумња се да су припадници организоване криминалне групе.

- Ово је била најсмртоноснија операција у нашој бази података, а не може се квалификовати на било који други начин осим као катастрофална операција - каже социолог Даниел Хирата. који захтева одговор власти у вези са операцијом коју је класификовао као неприхватљиву.

Хирата преноси речи становника фавеле да је полицијска акција постала брутална и неконтролисана после убиства полицајца Де Меља.

Цивилна полиција је саопштила да је акција предузета како би се сузбио организовани криминал.

Од јуна прошле године, Савезни врховни суд обуставио је рад у сиротињским четвртима током пандемије. Одлука суда дозвољава поступке само у „ изузетним случајевима“ и уз одобрење јавног министарства.

- Имамо ланац одговорности који треба утврдити. Ова полицијска операција, је врло озбиљан случај државног насиља. То није одред смрти, то је операција коју су овластиле власти. И све то у време када Врховни савезни суд одлучи да обустави полицијске акције у заједницама - каже  један неименовани стручњак за сајт Глобо.

Преко друштвених мрежа становници су пријавили више смртних случајева него што се рачунало, поред тела на поду, забележени су полицијски упади у куц́е и заплење мобилних телефона.

Такође двоје путника убијено је у вагону метрао на линији 2 код станице Триагем. Један одс станвника фавеле рањен је у стопало током пуцњаве.

Акције са највише смртних случајева од 2007. године:

05.06.2021 - Жакерзино - 24 мртва цивила + 1 цивилни полицајац убијен, 5 рањених (од тога 2 полицајца)

15.05.2020 - Комплеко до Алемао - 13 цивила убијено

15.10.2020 - Вила Ибирапитанга (Итагуаи) - 12 убијених цивила (укључујуц́и једног бившег премијера)

08.02.2019 - Фаллет / Празерес - 13 цивилних смртних случајева + 1 цивилни рањен

28.6.2007 - Комплеко до Алемао - убијено 19 цивила

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)