ТВОРАЦ ФАЈЗЕРОВЕ ВАКЦИНЕ ТВРДИ ДА ЈЕ ОВАЈ ДАТУМ КОНАЧАН КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ: "Нико није сигуран док цео свет не стекне имунитет крда!"

Новости онлајн

06. 05. 2021. у 22:02

НАГЛИ пораст броја заражених у земљама у развоју као што је Индија, а услед релативне оскудице у вакцинама, значи да ће се пандемија корона вируса ширити све до средине 2022. године, сматра Угур Шахин, један од проналазача Фајзер-БиоНТек вакцине, а преноси "Тхе Wалл Стреет Јоурнал".

ТВОРАЦ ФАЈЗЕРОВЕ ВАКЦИНЕ ТВРДИ ДА ЈЕ ОВАЈ ДАТУМ КОНАЧАН КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ: Нико није сигуран док цео свет не стекне имунитет крда!

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Због хитности ситуације, власти треба да размотре мере као што су мешање вакцина различитих произвођача, рекао је оснивач компаније БиоНТек на самиту који је организовао "Тхе Wалл Стреет Јоурнал". Подсетимо, ова немачка компанија удружила се са компанијом Фајзер да би тестирала, произвела и дистрибуирала своју вакцину.

- Морамо да обезбедимо заиста високу стопу вакцинације широм света. У супротном, нико неће бити сигуран - рекао је Шахин и додао да ће се пандемија окончати тек када цео свет стекне колективни имунитет.

- До средине 2022. чак и региони са великом густином насељенсоти као што је Индија могли би достигну висок ниво вакцинације и имунитет крда. Видећемо у наредних 12 месеци како све већи број индустријских земаља у развоју и земаља са ниским приходима достиже колективни имунитет само повећањем производних капацитета истиче Шахин који је најавио и савез са више од 30 компанија како би могло да се произведе више вакцина.

Његова супруга и суоснивач комапније Озлем Туречи истиче да не искључују могућност комбиновања вакцина, попут рецимо једне дозе Фајзерове, а друге Астра Зенеке, ако то буде неопходно за окончање пандемије.

- Што више вакцина имамо, то боље... У теорији можемо да их мешамо јер нам је на крају циљ да постигнемо имунитет крда. Желимо да имамо што више вакцинисаних људи - каже Туречи.

(Блиц жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)