ВЕЛИКА ИГРА ОКО ВАКЦИНА СЕ НАСТАВЉА: Фармацеутске компаније критикују Бајдена

Танјуг

06. 05. 2021. у 20:25

ФАРМАЦЕУТСКЕ компаније саопштиле су да би подршка америчког председника укидању патента на вакцине против ковида-19 могла пореметити крхки ланац снабдевања те да би уместо тога богате земље требало великодушније да поделе вакцине са земљама у развоју.

ВЕЛИКА ИГРА ОКО ВАКЦИНА СЕ НАСТАВЉА: Фармацеутске компаније критикују Бајдена

П.Милошевић

Џозеф Бајден је јуче подржао укидање патената на вакцине што је изазвало негодовање фармацеутских компанија.

Ако Светска трговинска организација (СТО) прихвати тај предлог, појавили би се нови произвођачи без потребног знања и надзора проналазача да истисну поуздане добављаче, саопштила је Међународна федерација фармацеутских произвођача и удружења (ИФПМА).

- Чуо сам да су многи произвођачи вакцина говорили да су ''наши ресурси растегнути, а наши техничари исцрпљени - казао је за Ројтерс генерални директор ИФПМА Томас Куени.

Упозорио је на могући хаос уколико се "неприкладним фирмама" дозволи да буду укључене.

Компаније које су развиле вакцине такође су критиковале Бајдена.

- Патенти нису ограничавајући елемент за производњу или снабдевање нашим вакцинама. Они не би повећали глобалну производњу и снабдевање дозама вакцина у кратком и средњем року - поручио је немачки БиоНТек, који је заједно с Фајзером произвео вакцину, а планира да достави до 3 милијарде доза ове године.

БиоНТек наводи да је развијао више од деценије поступак производње вакцине те да њено репликовање захева између осталог искусно особље и пажљив трансфер технологије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)