БЕЛА КУЋА ПОСЛАЛА ПОРУКУ КИЈЕВУ: "Врата НАТО-а отворена за Украјину"

Новости онлајн

06. 05. 2021. у 19:53

АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена сматра да врата НАТО-а треба да остану отворена за нове чланице, изјавила је заменица портпаролке Беле куће Карин Жан-Пјер, коментаришући могућност да се Украјина придружи Алијанси.

БЕЛА КУЋА ПОСЛАЛА ПОРУКУ КИЈЕВУ: Врата НАТО-а отворена за Украјину

Фото: ЕПА

- Бајденова администрација посвећена је принципу да врата НАТО-а остану отворена онима који то желе када испуне своје обавезе о чланству и допринесу јачању евроатлантске безбедности - истакла је представница Беле куће на брифингу.

Она је потврдно одговорила на питање новинара да ли то значи да Сједињене Америчке Државе подржавају тежње Украјине да се придружи Северноатлантском савезу.

Врховна Рада Украјине је у децембру 2014. изменила два закона, којима је одустала од несврстаног статуса државе. У јуну 2016. усвојени су додатни амандмани који чланство у НАТО-у дефинишу као спољнополитички циљ земље. У фебруару 2019. украјински парламент усвојио је амандмане на устав, обезбеђујући политику земље ка Европској унији и НАТО-у. Украјина је постала шеста држава која је добила статус партнера НАТО-а са проширеним могућностима.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)