ЧЕШКИ ПРЕМИЈЕР СЕ ПРЕДОМИСЛИО: Сада би да смирује односе са Русијом

Novosti online

06. 05. 2021. у 17:37

ПРЕМИЈЕР Чешке Андреј Бабиш изјавио је да је потребно смирити тренутну напету атмосферу у чешко-руским односима.

ЧЕШКИ ПРЕМИЈЕР СЕ ПРЕДОМИСЛИО: Сада би да смирује односе са Русијом

Фото: Танјуг

- Мислим да морамо да смиримо ову емоционално напету атмосферу у односима - рекао је Бабиш обраћајући се посланицима чешког парламента.

Премијер се дотакао и могућности укључивања Чешке на списак држава непријатељских према Русији који је, према наводима руског Министарства спољних послова, тренутно у припреми.

- Не знам, зар вам то није довољно? - упитао је Бабиш посланике.

Антируско расположење у Чешкој појачало се у светлу оптужби Прага да су руске обавештајне службе умешане у експлозију у складишту муниције у Врбјетици 2014. године и накнадне одлуке о протеривању 18 руских дипломата из земље. Русија је увече истог дана објавила о својим реципрочним мерама – 20 запослених у амбасади Чешке проглашено је за персоне нон грата.

Руско Министарство спољних послова нагласило је да су изјаве о умешаности у експлозију руских обавештајних служби апсурдне, неосноване и измишљене, а да иза протеривања руских дипломата из Прага стоје Сједињене Америчке Државе, Чешка и друге европске земље које покушавају да прикрију своје унутрашње проблеме.

Председник Русије Владимир Путин потписао је 23. априла Указ о примени контрамера против држава које су против Русије предузеле непријатељске поступке. Документ је донет у циљу заштите интереса и безбедности Русије. Према том документу, ограничава се закључивање радних уговора и других сличних уговора између дипломатских представништава, конзуларних представништава, представништава државних органа страних држава које су предузеле непријатељске акције против Русије и физичких лица на територији Русије.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)