АНТИРУСКЕ ИГРЕ: Политичари и стручњаци осудили проглашење "Модерне“ за најбољу вакцину

Новости онлајн

06. 05. 2021. у 16:48

РУСКИ политичари, експерти и лекари су прокоментарисали одлуку Светског конгреса за вакцине да прогласи вакцину америчке компаније „Модерна“ најбољом за превенцију вируса корона, оценивши да се ради о исполитизованој одлуци и антируским играма.

АНТИРУСКЕ ИГРЕ: Политичари и стручњаци осудили проглашење Модерне“ за најбољу вакцину

Фото: ЕПА

Како кажу, руска вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) је боља и безбеднија од „Модернине“.

На форуму, који се сваке године одржава у Вашингтону, вакцина „Модерна“ је победила у номинацији за „најбољу вакцину против ковида“. Како се наводи на сајту конгреса, вакцина коју је направила компанија „Фајзер“ заједно са немачким партнером „БиоНТек“- „добила је врло високу оцену“. У ужем избору су се нашли још и руски „Спутњик Ве“, као и препарат британско-шведске компаније "Астра Зенека".

Антируске игре

Након те одлуке, уследиле су бројне реакције из Русије.

Главни научни сарадник Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију центра „Гамалеја“ Виктор Зујев је за „РТ“ изјавио да су руски препарат „Спутњик Ве“ прогласиле за најбољу вакцину оне земље које истински желе да је купе. Истовремено, одлуку конгреса је назвао „антируским играма“.

- Како те земље могу да не сматрају руску вакцину најбољом ако моле да им се она пошаље и договарају се управо о набавци 'Спутњика Ве'. Она се показала у најбољем светлу – код нас нема смртних случајева после примене те вакцине, нити било каквих компликација - подсетио је научник.

Имунолог Владислав Жемчугов сматра да је вакцина центра „Гамалеја“ боља од вакцине „Модерне“, између осталог, по саставу, деловању и ефикасности.

Он је за радио Спутњик рекао да „Модерна“ може да изазове генетске поремећаје у организму и накнадне последице, као и да је руска вакцина боља и безбеднија од ње.

Као трка у наоружању

Истовремено, декан Факултета за светску економију и политику Више економске школе Игор Коваљов сматра да је конкуренција међу вакцинама на Западу почела да подсећа на трку у наоружању.

Према његовим речима, вест о „Модерни“ која је издвојена као најбоља вакцина је такође елемент те политичке борбе.

Са том тврдњом се сложио лекар, члан Савета Федерације Владимир Кругли који је такође изнео став да је победа „Модерне“ исполитизована. Како је рекао, „амерички организатори конгреса нису открили критеријуме према којима су упоређивали вакцине“.

Чудна одлука

Директор центра „Гамалеја“ и један од твораца руске вакцине Александар Гинбцург је избор Светског конгреса за вакцине назвао „економском и политичком одлуком“. Како је рекао, одлука конгреса је чудна и спорна.

- Чудна је то одлука. Нејасно на чему је заснована, на којим конкретним показатељима - изјавио је Гинцбург.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)