АГЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ОБЈАВИЛА: Цене хране у априлу на највишем нивоу у последњих седам година

Ј.Ж.С.

06. 05. 2021. у 17:57

ЦЕНЕ хране у свету порасле су у априлу на највиши ниво од маја 2014. године, подстакнуте поскупљењем шећера, објавила је агенција Уједињених народа за храну ФАО.

АГЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ОБЈАВИЛА: Цене хране у априлу на највишем нивоу у последњих седам година

Фото: Танјуг/АП

Њихов индекс цена корпе основних прехрамбених производа порастао је у априлу за два бода у односу на ревидирану вредност у марту и износио је у просеку 120,9 бодова.

Највише су порасле цене шећера, за 3,9 одсто у односу на март, подстакнуте таласом куповина због очекиване смањене понуде коју наговештавају спора жетва шећерне трске у Бразилу и мраз у Француској, који је оштетио засаде шећерне репе.          

 У односу на прошлогодишњи април, шећер је скупљи за готово 60 одсто. Индекс који мери промене цена биљних уља порастао је на месечном нивоу за 1,8 одсто, изазван поскупљењем соје, уљане репице и палминог уља, док је сунцокретово уље појефтинило.

За месо треба издвојити 1,7 процената више, пошто су поскупели говедина и јагњетина под утицајем "солидне потражње" из источне Азије.

Индекс цена житарица порастао је у априлу 1,2 одсто због поскупљења кукуруза и забринутости за род у Аргентини, Бразилу и САД. Цене пшенице углавном су биле стабилне док је пиринач пао. У односу на прошлогодишњи април цене житарица биле су више 26 одсто.

Што се тиче млечних производа цене су порасле за 1,2 одсто због добре потражње из Азије која је подупрла цене маслаца, обраног млека у праху и сира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)