НАЈВЕЋА СТУДИЈА О ЕФИКАСНОСТИ ВАКЦИНЕ ФАЈЗЕР: Обе дозе штите у 95 одсто случајева

Novosti online

06. 05. 2021. у 11:13

Досад највеће истраживање о ефикасности вакцине Фајзер против корона вируса показало је да је она пружило заштиту већу од 95 одсто, а истовремено и да та заштита значајно пада ако се особа вакцинише само једном, уместо препоручене две дозе.

НАЈВЕЋА СТУДИЈА О ЕФИКАСНОСТИ ВАКЦИНЕ ФАЈЗЕР: Обе дозе штите у 95 одсто случајева

ФОТО: Б.Г.

       Анализа јавно здравствених података из Израела - једне од земаља с највећим уделом потпуно вакцинисаних одраслих особа показала је да је цепиво изузетно ефикасно заштитило и старије особе у време када је доминирала заразнија енглеска варијанта.

До почетка априла готово пет милиона људи у Израелу примило је две дозе што је више од 70 процената становништва.Студија је утврдила да две дозе пружају 95,3 одсто заштите од инфекције и 96,7 заштите од смрти седам дана након друге дозе. После 14 дана та се заштита повећала на 96,5 одсто, односно 98 процената.     

       Између седам и 14 дана после прве дозе утврђено је да је заштита од инфекције 57,7 процената, а од смрти 77. Аутори су рекли да једна доза може пружити краћи период заштите, посебно у окружењу у којем се појављују нове вирусне верзије.

Током истраживања забележено је 232.268 потврђених инфекција ковидом 19, а у готово 95 одсто тестираних узорака утврђена је енглеска варијанта Б117. Забележена је 4.481 тешка инфекција и 1.113 смртних случајева.

До сада највећа студија на опшој популацији о цепиву Фајзер, такође спроведена у Израелу, била је готово пет пута мања и у њој је учествовало 1,2 милиона људи.

Глобална примена вакцине ограничена је због проблема с набавком, високим трошковима и захтевима за складиштењем на изричито ниским температурама.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)