ХОЋЕ ЛИ ОВО СПАСИТИ ИНДИЈУ? Бајден за одустајање од заштите патената за ковид вакцине

Танјуг

05. 05. 2021. у 23:59

АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена дала је подршку одрицању од заштите интелектуалног власништва за патенте вакцина против ковида-19.

ХОЋЕ ЛИ ОВО СПАСИТИ ИНДИЈУ? Бајден за одустајање од заштите патената за ковид вакцине

Фото АП

То представља напредак у међународним напорима да се суспендују патентна правила док пандемија бесни у Индији и Јужној Америци.

САД су биле главни противник предлога Светске трговинске организације (WТО) да се обустави заштита интелектуалне својине у настојању да се појача производња вакцина.

Председник Бајден био је, међутим, под све већим притиском да подржи тај предлог, укључујући и бројне демократе у Конгресу.

Кетрин Таи, трговинска представница Сједињених Држава, објавила је став администрације, преноси АП.

- Ово је глобална здравствена криза, а ванредне околности пандемије коронавируса захтевају ванредне мере - казала је она и додала да администрација снажно верује у заштиту интелектуалног власништва, али у циљу окончања пандемије подржава одрицање од те заштите за вакцине против ковида-19.

Таи је казала да ће САД учествовати у преговорима у вези са тим питањем у Светској трговинској организацији, додавши да ће ти преговори потрајати с обзиром на природу институције и сложеност питања.

Уколико се у оквиру Светске трговинске организације постигне консензус, патенти вакцина биће доступни за коришћење другим произвођачима од чега би највише могла да профитира Индија, која је тренутно тешко погођена другим таласом пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)