ОДБРАМБЕНИ ЛОПОВЛУК: Украјинци направили противтенковски ров на граници са Русијом од 400 километара

Б. Влаховић - дописник из Москве

05. 05. 2021. у 22:52

КОМАНДАНТ пограничне службе Украјине Сергеј Дејнеко данас је саопштио да је на граници са Русијом направљен противтенковски ров дужине око 400 километара и да је постављено 70 километара бодљикаве жице, а на око 100 километара је постављена метална ограда.

ОДБРАМБЕНИ ЛОПОВЛУК: Украјинци направили противтенковски ров на граници са Русијом од 400 километара

Фото Архива В. Н.

Дужина целе копнене руско-украјинске границе је 1.974 километра и власти у Кијеву су после насилне смене председника Виктора Јануковича одлучиле да направе заштитни зид.

У савременом рату никакви зидови и противтенковски ровови нису заштита ако је противник супериорнији у ваздушно-десантним снагама, авијацији и артиљерији. Али они који су инсистирали да се прави ров и поставља бодљикава жица мислили су на свој џеп. Још у марту 2016. године истражитељи Националног антикорупцијског бироа Украјине покренули су кривични поступак јер је утврђено да је украдено 623.000 долара.

Годину дана касније, током 2017. због корупције на том пројекту ухапшено је осам особа.

Мешетари су крали новац преко фиктивних компанија које нису ништа радиле на том пројекту. Ту крађу организовали су људи из пограничне службе и украјински бизнисмени.

ПОВРАТАК ВИКТОРИЈЕ НУЛАНД

БЛИНКЕН ће у Кијеву данас разговарати са руководством Украјине, између осталог и са председником Владимиром Зеленским.Током преподнева ће одати пошту Украјинцима погинулим "у време руске агресије". Са америчким државним секретаром стиже и његова заменица Викторија Нуланд, коју у Украјини добро памте јер је она за време великих демонстрација које су прерасле у пуч против председника Виктора Јануковича делила на Мајдану сендвиче демонстрантима. Викторију Нуланд у Москви сматрају великим русофобом и од ње не очекују да ће допринети нормализацији односа.

Због тог "одбрамбеног лоповлука" првобитна цена пројекта била је чак 143 милиона долара, да би се касније смањила на 90 милиона. Од ове суме је већ потрошено 60 милиона долара.

Ове године ров и ограда се према Русији граде у Харковској и Черниговској области, а на том пројекту за 2021. је планирано да се потроши 12 милиона долара.

Поздрав Јанукович и Нуландова, Фото АП

Пројекат који су назвали "Зид" одобрен је 2014. за време док је премијер био Арсеније Јацењук. У ратној еуфорији руководство Украјине је тврдило да ће ту ограду према Русији да направи за шест месеци. Касније су три пута пролонгирали рокове, да би на крају обећали да ће све бити готово до 2025.

Данас у Кијев стиже амерички државни секретар Ентони Блинкен који ће у Кијеву разговарати са руководством Украјине. На свим састанцима са украјинским политичарима представници САД редовно покрећу и питање борбе против корупције, па ће тако бити и овога пута, што ће бити посебно занимљиво када је "зид" у питању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)