МЕЛИНДИ 73 МИЛИЈАРДЕ $? Према закону државе Вашингтон, Гејтсови деле имовину пола-пола

В. М. П.

05. 05. 2021. у 22:53

МЕЛИНДА Френч Гејтс (56), америчка хуманитарка и дојучерашња супруга оснивача "Мајкрософта" Била Гејтса (65), могла би, после развода, да постане друга најбогатија жена на свету, са богатством процењеним на 73 милијарде долара.

МЕЛИНДИ 73 МИЛИЈАРДЕ $? Према закону државе Вашингтон, Гејтсови деле имовину пола-пола

Фото ЕПА

Испред ње би била само Франсоаз Бетанкур Мајерс (67), власница козметичке компаније "Лореал", чије наслеђено богатство сада вреди око 83 милијарде долара.

У папирима за развод које је предала суду округа Кинг у Сијетлу (држава Вашингтон), Мелинда је навела да је њен 27-годишњи брак са мултимилијардером Билом Гејтсом окончан и позвала суд да подели њихово богатство, које је Блумбергов индекс милијардера проценио на 146 милијарди долара. Како Мелинда и Бил пре венчања 1994. нису потписали предбрачни уговор, према закону државе Вашингтон бивши супружници деле имовину пола-пола.

Гејтс је тренутно рангиран као четврта најбогатија особа на планети, а можда би и даље био најбогатији да није донирао 40 милијарди долара Фондацији "Бил и Мелинда Гејтс", коју је основала његова супруга. Обоје су се обавезали да ће половину богатства, након смрти, дати хуманитарним организацијама. Њихова фондација је вредна 50 милијарди долара, а годишње за јавно здравље и развој даје око пет милијарди. Гејтсови су, такође, највећи власници пољопривредног земљишта у САД, да не помињемо низ фантастичних кућа, флоту аутомобила, приватних авиона и хеликоптера, руком исписану бележницу Леонарда да Винчија, вредне уметничке слике...

Пре него што се одлучио на женидбу, Бил је на табли исписао све разлоге за брак и против њега. Иако није потписао предбрачни уговор, Гејтс је са Мелиндом, пре венчања на Хавајима, имао бизарни договор. Наиме, након свадбе, он је сваке године проводио продужени викенд у кући на плажи у Северној Каролини - са старом девојком, софтверским стручњаком Ен Винблад (70). О томе је 1997. говорио у интервјуу за часопис "Тајм". Штавише, пре него што ће запросити Мелинду, Бил је тражио од Ен одобрење, а она је подигла палац увис, рекавши да би му "добро одговарала јер је имала интелектуалну издржљивост".

- Када сам размишљао да се оженим Мелиндом, назвао сам Ен и затражио њено одобрење - рекао је Бил Гејтс, који је у време интервјуа у својој канцеларији, међу ретким приватним сликама, и даље држао фотографију са Винбладовом са путовања у Немачку, али и своју са Мелиндом и гомилом пријатеља са путовања у Индонезију 1995.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)