КУРЦ АПЕЛУЈЕ НА ЕМА: Убрзајте са доношењем одлука у вези са руском вакцином!

Новости онлајн

05. 05. 2021. у 12:53

ЕВРОПСКА агенција за лекове (ЕМА) требало би да убрза процес доношења одлуке по питању регистрације руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) и других тема - рекао је аустријски канцелар Себастијан Курц.

КУРЦ АПЕЛУЈЕ НА ЕМА: Убрзајте са доношењем одлука у вези са руском вакцином!

Руска вакцина

Говорећи о испорукама вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V), које су најављене у априлу, Курц је рекао новинарима да је Аустрија одлучила да употребљава руску вакцину тек након што је региструје европски регулатор.

- С тим у вези, пошто нема регистрације ЕМА, нема ни испорука. Ни Русија није заинтересована за то да код нас стоје неупотребљене дозе вакцине за којима чезну у другим местима, а ни нама то неће бити од користи ако дозе вакцине буду испоручене, а ми их не будемо користили - објаснио је аустријски канцелар.

Курц је обратио пажњу на последњих пола године, истакавши да је Европској агенцији за лекове требало „веома, веома много времена за доношење многих одлука“, и то се не тиче само руске вакцине.

- Што пре буду доносили те одлуке, мислим да је то боље. Та тема се неће завршити, то се тиче вакцинације младих, вакцинације у будућности уколико се појаве мутације вируса. Овде ће, наравно, помоћи брзе одлуке - додао је Курц.

Раније је саопштено да се коалициона влада Аустрије, коју чине Аустријска народна партија и „Зелени“, усагласила око куповине милион доза руске вакцине против вируса корона. Она ће почети да се користи за вакцинацију чим Европска агенција за лекове да одобрење.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)