ВЕЛИКА ЗАВЕРА У БЕЛОРУСКОЈ ВОЈСЦИ: Лукашенко узвратио ударац - чистка међу официрима и полицајцима

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

05. 05. 2021. у 11:05

БЕЛОРУСКИ председник Александар Лукашенко одузео је чинове више од осамдесеторици бивших војних лица који су учествовали или на неки начин подржавали демонстрације.Неки од тих војних лица су оптужени за тероризам.

ВЕЛИКА ЗАВЕРА У БЕЛОРУСКОЈ ВОЈСЦИ: Лукашенко узвратио ударац - чистка међу официрима и полицајцима

Фото: РИА.ру

Недавно ухапшени у Москви организатори атентата на Лукашенка оптужени су међу осталим за врбовање војних лица.

Бивши официри којима су одузети чинови оптужују се да су преко друштвених мрежа позивали демонстранте а осим тога објављивали си имена и друге информације о колегама који су били и остали лојални властима као и информације о новинарима који бране Лукашенка.

Олимпијац штрајкује глађу

Белоруски познати спортиста Андреј Кравченко добитник сребрне медаље у десетобоју на Олимпијади 2008 , као и двоструки "сребрни" на светским првенствима и "златни" на европском првенству штрајка глађу у знак подршке политичким затвореницима. За недељу дана он је изгубио 9,2 килограма.

- Ја сам на слободи али осећам солидарност са онима које власти због политичких разлога држе у затвору - казао је Кравченко .

Војна лица и полицајци који су остали без чинова у време демонстрација јавно су бацали своје службене документе, скидали и бацали еполете и одбијали наређења.

Начелник Управе за идеолошки рад Министарства одбране Белорусије Вадим Лукашевич изјавио је да је логично да се одузму чинови онима који су радили против своје државе.

- У неким ситуацијама резервни официри морају бити спремни да се активирају и бране своју земљу и њен суверенитет. Али људи којима су одузети чинови нису спремни да се супроставе онима који праве нереде и угрожавају стабилност своје државе - објаснио је Вадим Лукашевич.

Представник Истражног комитета Белорусије Сергеј Кабачкович објашњава да је један број пензионисаних војних лица и полицајаца врбовао своје некадашње колеге да подржавају деструктивне групе опозиционера.

Четвртог маја суд у граду Гомељу изрекао је казне групи људи који су формирали организатцију од бивших официра који су организовали нереде и планирали да заузму важне зграде и објекте. На шест и по година затвора осуђен је Јуриј Власов а Татјана Каневскаја, а по шест година су добили и Дмитриј Ивашков и Александар Шабалин.

Белоруска полиција је снимила њихове телефонске разговоре са лидером опозиције Светланом Тихановском када су договарали организацију масовних демонстрација у Гомељу а такође и како да се заузму зграде државне администрације .Један од људи који је разговарао са Светланом Тихановском тражи да им се пошаље новац и да се набаве мегафони.

Главни организатори бунта међу официрима и полицајцима побегли су из Белорусије и сада се налазе у Варшави. На челу те организације је бивши истражитељ из Минска Андреј Остапович који је крајем августа прошле године напустио службу јер се није слагао са начином како власти брутално растерују демонстранте. После Остаповича службу су напустили и истражитељи Игор Лобан из Гродног и Владимир Жигар из Мозира. Осим њих минску полицију је напустио инспетктор Управе за борбу против распрострањавања наркотика Матвеј Купрејчик. Њихова организација БYПОЛ осим у Пољској има своје  "филијале" још у неким другим европским земљама. Осим што распрострањује информације она пружа помоћ официрима и полицајцима који напуштају службу у Белорусији.

Због тога председник je Белорусије Лукашенко стално понавља да се демонстранти подстрекавају из иностранства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)