НАПАДИ ЕКСТРЕМИСТА ШИРОМ ЗЕМЉЕ: Заустављена офанзива талибана у покрајини Хелманд у Авганистану

Танјуг

05. 05. 2021. у 08:28

АВГАНИСТАНСКЕ безбедносне снаге потиснуле су велику офанзиву талибана у јужној покрајини Хелманд у протекла 24 сата, саопштили су званичници, док екстремисти изводе нападе широм земље након истека првобитног рока за повлачење америчких снага из Авганистана.

НАПАДИ ЕКСТРЕМИСТА ШИРОМ ЗЕМЉЕ: Заустављена офанзива талибана у покрајини Хелманд у Авганистану

Фото: ЕПА

Сједињене Државе нису се повукле до 1. маја, рока који је прошле године договорен са талибанима, али су почеле да повлаче своје снаге које би, како је претходно најавио председник Џо Бајден, требало да напусте Авганистан до 11. септембра.

Противници те одлуке истичу да ће исламски екстремисти искористити повлачење да покушају да се врате на власт.

 - У граду су ођекивале експлозије и тешко наоружање, а чули су се и пуцњи. Са члановима породице сам био у ћошку собе, где смо чули експлозије и размену ватре, као да се то догађало иза зидова куће - описао је Мула Јан, становник града Лашкар Га, престонице провинције Хелманда, пренео је Глас Америке.

Атаула Авган, шеф савета Хелманда, рекао је да су талибани покренули офанзиву у понедељак из више праваца, да су напали контролне пунктове на ободима града Лашкар Га и освојили неке од њих.

Авганистанске безбедносне снаге су у том подручју извеле ваздушне нападе и распоредиле специјалне јединице.

Побуњеници су потиснути, али су борбе настављене, док су стотине породица расељене, потврдио је један високи званичник покрајине Хелманд.

Америчке снаге су пре два дана предале базу у Хелманду снагама авганистанске владе, а у Вашингтону је из Пентагона саопштено да је америчка војска окончала од два до шест одсто процеса повлачења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)