БАЈДЕН БИ МОГАО ДА СТАВИ ТАЧКУ ПРЕ “АЛИ”: Још нису почеле припреме за састанак лидера Русије и САД, а питање је хоће ли га и бити!

Бранко ВЛАХОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - МОСКВА

04. 05. 2021. у 17:45

- АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден намерава да се сретне са Путином како би се стабилизовали односи између САД и Руске федерације - изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

БАЈДЕН БИ МОГАО ДА СТАВИ ТАЧКУ ПРЕ “АЛИ”: Још нису почеле припреме за састанак лидера Русије и САД, а питање је хоће ли га и бити!

Џо Бајден и Владимир Путин / Фото АП

Али, за сусрет председника две најмоћније државе на свету, Путина и Бајдена, још нема дневног реда, па њихови сарадници нису ни почели припреме. Портпаролка Беле куће Џејн Псаки казала је да у Вашингтону нико не може стопостотно да тврди да ће се тај самит уопште и одржати.

Изјава Џејн Псаки да би на том самиту два председника могли да разговарају о ситуацији око Алексеја Наваљног, као и концентрисању руске војске у близини руских граница је само потврда да праве теме за разговор нису још ефинисане.

Став Кремља о Наваљном одавно је познат, он је у затвору јер је прекршио руски закон. А што се тиче концентрације руске војске на југозападним границама већ је објашњено да Русија има право дa своју војску пребацује где хоће на својој територији.

Путин и Бајден су два пута разговарали телефоном и тада су рекли да су спремни да сарађују на решавању најважнијих светских проблема, па су Американци продужили Договор о стратешком офанзивном оружју.

Фото: TANJUG/ AP Photo/ Alexander Zemlianichenko

Бајден је средином априла изјавио да је заинтерсован за нормализацију односа са Русијом како би они били стабилни и предвидљиви. Касније је у првом обраћању Сенату и Конгресу 29. априла рекао да Вашингтон и Москва могу да сарађују чак и кад имају о неким питањима битно различите ставове. Та сарадња би се темељила на обостраним интересима САД и Русије. Као примере је навео продужење Договора о страшком офанзивном оружју као и борби против промене климе.

Један од главних проблема у нормализацији односа Вашингтона и Москве је у томе што Џо Бајден стално прети Русији новим санкцијама. У Москви одговарају да ће на сваке нове санкције Вашингтона одговорити адекватно.

- Ако стварно хоће нормализацију односа са Русијом, онда Џо Бајден мора да престане да на крају реченица користи реч „али“. Иза тог „али“ стално нечим прети. Њему мора да буде јасно да претњама не може да нормализује односе са Русијом - објаснио је Путинов портпарол Дмитриј Песков.

У Москви су много пута понављали да се Русија није мешала у америчке изборе и да су све приче о сајбер нападима смешне, а оптужбе да су наводно Руси финансијски стимулисали Авганистанце да нападају америчке војнике су бесмислене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)