ШТА ЋЕ БИТИ СА МИЛИЈАРДАМА? Бил и Мелинда Гејтс се разводе након 27 година брака - ево шта следи

Novosti online

04. 05. 2021. у 10:00

БИЛ и Мелинда Гејтс објавили су у понедељак да се разводе. Одмах се појавило питање како би растанак након 27 година брака могао да утиче на њихов статус двоје највећих светских филантропа.

ШТА ЋЕ БИТИ СА МИЛИЈАРДАМА? Бил и Мелинда Гејтс се разводе након 27 година брака - ево шта следи

Фото: ЕПА

Суоснивач Мајкрософта и његова супруга, која управља највећом приватном породичном добротворном фондацијом, рекли су да ће наставити свој рад у Фондацији Била и Мелинде Гејтс, која је објавила да ће њих двоје остати копредседници, пише "ЛА тајмс".

- Не планирају се промене њихових улога или саме организације. Наставиће заједнички рад на обликовању и одобравању стратегија и одређивању целокупног смера организације - наводи се у изјави Фондације Била и Мелинде Гејтс.

Ипак, Дејвид Калахан, уредник дигиталне публикације "Инсајд филентропи", сматра да постоји велики број питања без одговора.

Заједно с Вореном Бафетом, Бил и Мелинда покренули су "Гивинг плеџ", који потписнике обавезује да већину свог богатства дају у добротворне сврхе, било у току живота или у тестаменту.

Најутицајнија фондација на свету

Њихова фондација у Сјетлу вероватно је најутицајнија приватна фондација на свету, с доприносом вредним готово 50 милијарди долара. Од оснивања 2000. године фокусирана је на глобално здравље, развој, као и на питања образовања у САД. Међутим, постоји могућност да ће након споразумног развода брака Мелинда Гејтс можда желети да покрене сопствену фондацију и донира новац у друге сврхе.

- Нема посебног разлога мислити да ће се ишта променити са фондацијом и њеним радом. Има велику имовину. Има професионално особље од 1.600 људи. Има низ стварно добро развијених програма. За мене је велико питање остаје ли Мелинди довољно имовине након развода? А ако је тако, шта ће учинити у смислу стварања сопственог пута као независне филантропкиње - рекао је Калахан.

Могућност да Мелинда Гејтс можда жели да настави самостално биће под посебном лупом након што је Мекензи Скот, која се развела од шефа Амазона Џефа Безоса, запањила филантропски свет донирајући више од четири милијарде долара за четири месеца прошле године. Безос је у разводу задржао три четвртине деоница Амазона, док је Скот добила деонице вредне око 36 милијарди долара, што је чини једном од најбогатијих људи на свету.

Она је написала да се осећала примораном да убрза донирање јер је пандемија уништавала животе Американаца, који су већ били тешки.

Гејтс је четврти најбогатији човек на свету

Некада најбогатији човјек на свијету, Бил Гејтс сада, према часопису "Форбс" поседује имовину вредну 131 милијарду долара. То је мање од Безоса који има око 197 милијарди долара нето, али још увек довољно да Гејтса сврста на четврто место на листи најбогатијих људи света.

Калахан сматра да Бил и Мелинда Гејтс још увек могу да донирају огромне количине новца, а постоје назнаке да ће се Мелинда можда желети да се фокусира на оснаживање жена, што је било једно од главних интереса њихове фондације у периоду од последњих пет година.

- Фондација Гејтс сваке године је издавала годишње писмо које би написао Бил Гејтс. А онда су пре неколико година почели то писмо да пишу заједно. И то се некако видело као знак њеног јачег укључивања и жеље да имају заједничку улогу у обликовању приоритета - рекао је Калахан за "Јаху њуз".

Бил и Мелинда венчали су на 1994. на Хавајима. Упознали су се након што је она почела да ради у Мајкрософту 1987. године. У својим мемоарима из 2019. године, Мелинда Гејтс писала је о свом детињству, животу и приватним потешкоћама које је доживела као супруга славне особе и као мајка која је остала код куће с троје деце. Освојила је Гејтсово срце након састанка на радној вечери, с њиме дели љубав према слагалицама и побеђује га у математичким играма.

Као јавно лице фондације која помаже у борби против ковида-19, Бил Г нашао се на удару критика зато што је одлучни заговорник права интелектуалног власништва на производњу вакцина. Иако Гатес каже да ће заштита рецепата за цјепиво осигурати потицај за истраживање и развој, критичари сматрају да такав менталитет кочи опскрбу цјепивом у корист компанијског профита.

Прошле године Гејтс је рекао да одлази из Мајкрософтове управе како би се фокусирао на филантропију. Гејтс је био извршни директор Мајкрософта до 2000. године, а од тада је поступно смањивао своје суделовање у вођењу компаније коју је с Полом Аленом основао 1975. године. Свакодневне задатке у компанији напустио је 2008. године, а био је председник управе компаније до 2014. године.

Интернешнел медикал корпс, непрофитна организација ис Лос Анђелеса, која пружа хитне медицинске и друге здравствене услуге широм света, добила је значајна средства од Фондације Гејтс. У периоду од неколико година добили су милионе долара, за које је организација рекла да су пресудни у њеној мисији.

- Сваки пут кад избије криза, Фондација Гејтс прискаче у помоћ, пружајући подршку у хитним случајевима за најтеже погођене заједнице, било да се ради о еболи у западној Африци, дечјој парализи у Камеруну или колери на Хаитију. Уверена сам да ће се филантропска страст и преданост Била и Мелинде Гејтс наставити још дуго - стоји у изјави директорке ове организације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)