МОСКВА ДАЈЕ УЛТИМАТУМ? Решавање узајамних несугласица у овиру Споразума о отвореном небу

Novosti online

03. 05. 2021. у 09:10 >> 10:55

ШЕФ руске делегације на преговорима у Бечу за питања војне безбедности и контроле наоружања Константин Гаврилов рекао је да Москва неће изаћи из Споразума о отвореном небу, ако Вашингтон поново почне да учествује у њему.

МОСКВА ДАЈЕ УЛТИМАТУМ? Решавање узајамних несугласица у овиру Споразума о отвореном небу

Фото АП

 - САД имају месец дана за размишљање. Ако одлуче да потврде посвећеност јачању поверења и транспарентности у војној сфери, тада нећемо то урадити. Отворени смо за напоран рад како би се решиле узајамне несугласице у оквиру Споразума о отвореном небу, како са САД, тако и са другим државама-учесницима - рекао је Гаврилов порталу "Известија".

Он је додао да ће, како очекује, у наредним данима Влада представи Владимиру Путину закон о раскиду уговора, након чега ће документ бити послат у оба дома парламента на разматрање. Након тога, Москва ће поднети званичну ноту о изласку из Споразума депозитарима споразума – Мађарској и Канади.

 - Након тога ће почети шестомесечни рок, који претходи нашем фактичком изласку из Споразума. Под председништвом депозитара биће одржана ванредна конференција држава-учесница на којој ће се разматрати разлози и могуће последице наше одлуке за заједницу отвореног неба - објаснио је Гаврилов.

Подсетимо, Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и представљао је једну од мера за јачање поверења у Европи после Хладног рата. Споразум омогућава чланицама, којих има 34, да међусобно прикупљају податке о оружаних снагама и маневрима. САД су маја прошле године покренуле процедуру изласка из Споразума а званично су га напустиле 22. новембра.

Руско Министарство спољних послова је 15. јануара саопштило да покреће унутардржавну процедуру о изласку из Споразума, с обзиром на то да је, како су истакли, изласком САД    - нарушена равнотежа интереса држава-чланица постигнута потписивањем документа.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)