ПЕНТАГОН У ПРОБЛЕМУ: САД каскају за Русијом, не могу је обуздати реликтима из Хладног рата

Новости онлине

02. 05. 2021. у 21:31

РУСИЈА и Кина су значајно испред Америке у области стратешког наоружања.

ПЕНТАГОН У ПРОБЛЕМУ: САД каскају за Русијом, не могу је обуздати реликтима из Хладног рата

Илустрација / Фото АП

Тај закључак, непријатан за Пентагон, пре неколико дана изнео је шеф америчке Стратешке команде, адмирал Чарлс Ричардс.

Адмирал је признао да Вашингтон више не може да обуздава Москву и Пекинг „реликтима из времена Хладног рата“ – интерконтиненталним балистичким ракетама „Минитмен 3“.

Пентагон данас има отприлике 450 интерконтиненталних балистичких ракета „ЛГМ-30Г Минитмен 3“. Америка нема друге копнене ракете тог типа, а први „Минитмени“ ступили су у борбено дежурство пре више од пола века.

ЗАСТАРЕЛЕ РАКЕТЕ

Стратешка команда имала је и моћније интерконтиненталне балистичке ракете – тешке „ЛХМ-118А Пискипер“, које су могле да носе по 10 бојевих глава са по 300 килотона. Међутим, САД су их уклониле према споразуму СТАРТ 2. Од тада су се Американци бавили само модернизацијом појединих компоненти „Минитмена 3“.

-То је оружје из 70-их година прошлог века. Како можемо да рачунамо да ће неутралисати претње у 20-им и 30-им годинама овог века?- пита се Ричардс.

Како је рекао, многи механизми и детаљи тих ракета више се не праве, нити ико зна како да их прави.

-Застарели су, компанијама се не исплати да улажу напоре како да обновиле производњу. Потребни су нам ефикасни системи наоружања који ће заиста постићи циљ- објаснио је шеф америчке Стратешке команде.

Фото: Принтсцреен

ЗАМЕНА „ВЕТЕРАНА“

У Сједињеним Америчким Државама постоје пројекти интерконтиненталних балистичких ракета који ће заменити „Минитмен 3“. У оквиру програма Ground-Based Strategic Deterrent (GBSD), ваздухопловна команда је 8. септембра прошле године наложила концерну „Нортроп Груман“ развој нових ракета. Концерн је из буџета добио 13 милијарди долара у ту сврху, међутим, укупни трошкови ће се приближити 95 милијарди долара.

За сада нема много података о тим ракетама, али се зна да би требало да ступе на борбено дежурство крајем ове деценије и да служе до 2080. године. У развој ће бити укључена најсавременија база елемената, а прецизност ће бити значајно повећана због корекције џи-пи-ес сигнала. Према плановима Пентагона, прве интерконтиненталне ракете пројекта GBSD ступиће у борбено дежурство 2027. године и до 2036. године ће у потпуности заменити своје претходнике.

Перспективне ракете ће бити опремљене термонуклеарним бојевим главама В87 мод 1, капацитета 475 килотона. Још увек се не зна колико ће их стати у једну интерконтиненталну балистичку ракету. Места базирања се неће променити. „Минитмен 3“ је распоређен је у три базе америчког ратног ваздухопловства: Ворен у Вајомингу, Малмстром у Монтани и Мајнот у Северној Дакоти. Свака има по 150 ракета.

Фото: Принтскрин

МИСИЈА: СТИЋИ РУСИЈУ

Изгледа да Пентагону не иде све „као по лоју“ ни са бомбардерима великог домета и стратешким нуклеарним подморницама.

САД поседују око 70 бомбардера Б-52 „Стратофортрес“ који могу да носе нуклеарне ракете, као и 20 стелт носача ракета Б-2 „Спирит“. Флота од 62 авиона Б-1 „Лансер“ претворена је у конвенционално оружје након завршетка хладног рата. Поред тога, према проценама Пентагона, само је неколико летелица тог типа у потпуности спремно за борбу, будући да је Б-1 активно коришћен у оружаним сукобима на Блиском истоку и да је у великој мери исцрпео своје ресурсе.

Америчка ратна морнарица има 18 стратешких подводних носача ракета типа „Охајо“, а на сваком од њих 24 ракете „Тридент 2“. Шеф стратешке команде уверен је да то није довољно за ефикасно супротстављање Русији и Кини.

-Нуклеарна тријада није ефикасна ако барем једна њена компонента није спремна за борбу- закључио је Ричардс и додао да без савремених, моћних и поузданих интерконтиненталних балистичких ракета које се лансирају из силоса Америка ризикује да „изгуби трећи светски рат“.

Адмирал је истакао да је Русија последњих деценија модернизовала арсенал интерконтиненталних ракета које се лансирају из силоса за 80 одсто, док су се за то време САД бавиле искључиво „естетским поправкама“.

У прилог чињеници да Москва заиста престиже Вашингтон на пољу стратешког наоружања иде и раније саопштење руског лидера Владимира Путина о појачању руског наоружања.

Како је рекао 21. априла, први пук са интерконтиненталним балистичким ракетама „Сармат“ ће већ 2022. године ступити на борбену дужност. Ова ракета опремљена је средствима за савладавање и постојећих и будућих системаза противракетну одбрану. Поред тога, Стратешке ракетне снаге појачане су интерконтиненталним балистичким ракетама са хиперзвучним блоковима „Авангард“ који мењају путању лета, што отежава пресретање.

Истовремено, чак и интерконтиненталне балистичке ракете које су већ у употреби по борбеним могућностима знатно премашују америчке ракете „Минитмен 3“.

Примера ради, једна ракета РС-24 „Јарс“ у стању је да избаци на непријатељску територију од три до десет бојевих глава капацитета 150 до 500 килотона, а једина интерконтинентална балистичка ракета америчких стратешких снага — само три бојеве главе капацитета 300 килотона.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)