НАУЧНИЦИ УПОЗОРИЛИ: Соларна олуја могла би данас да погоди Земљу

Novosti online

02. 05. 2021. у 18:43

СОЛАРНА олуја која путује брзином већом од 500 километара у секунди требало би нашу планету да погоди данас и могла би да утиче на Земљину сателитску технологију.

НАУЧНИЦИ УПОЗОРИЛИ: Соларна олуја могла би данас да погоди Земљу

Фото: Депоситпхотос

У екваторијалном региону сунчеве атмосфере појавила се рупа која избацује соларне честице, навели су истраживачи. А Земља се налази на директном путу струјања тих честица. Категоризована је као олуја која може довести до „слабих флуктуација електричне мреже“ и имати „мањи утицај на сателитске операције“. Иако је ова соларна олуја прилично мала, стручњаци који упозоравају на соларне олује кажу да је питање времена када ће нас погодити нека од великих олуја.

Сунце често испушта блескове који заузврат избацују енергију у свемир. Неки од ових соларних блескова могу погодити Земљу, али углавном су безопасне за нашу планету. Међутим, Сунце може да ослободи толико снажне блескове да могу да осакате Земљину технологију.

Претходне студије су откриле да Сунце у просеку ослобађа екстремни блесак сваких 25 година, а последња која је погодила Земљу десила се 1989. године.

Ова олуја забележила је нестанак струје у Квебеку у Канади, јер су проводне стене на Земљи  пренеле вишак енергије из магнетног поља и увукле је у националну мрежу.

Поврх тога, јака сунчева олуја може да сруши сателитске системе, јер бомбардовање соларних честица може проширити Земљину магнетосферу, отежавајући сателитским сигналима пробој, пише „Експрес“.

Иако је немогуће предвидети када и где би могла да погоди огромна соларна олуја, свакако је неизбежна.

Због тога, стручњаци апелују да се боље припремимо за екстремне свемирске догађаје и упозоравају да би штета могла да се рачуна у билионима и да изазове општу панику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОТВРЂЕН ИЗБОР ГОЛОБА ЗА ПРЕМИЈЕРА: За било 54 посланика, 30 против