НАПРЕДАК У БЕЧКИМ ПРЕГОВОРИМА: Дозволиће САД да се врати за преговрачки сто око оранског нуклеарног прогама

Танјуг

01. 05. 2021. у 19:17

ВИСОКО рангирани дипломати из Кине, Немачке, Француске, Русије и Велике Британије постигли су напредак у данашњим преговорима о повратку САД у нуклеарни нуклеарни споразум са Ираном, али су саопштили и да им треба више рада и времена за постизање коначног договора.

НАПРЕДАК У БЕЧКИМ ПРЕГОВОРИМА: Дозволиће САД да се врати за преговрачки сто око оранског нуклеарног прогама

Фото: ЕПА

После састанка, руски представник Михаил Уљанов твитовао је да су чланови Заједничког свеобухватног акционог плана или ЈЦПОА „данас приметили неспоран напредак постигнут на бечким преговорима о обнављању нуклеарног споразума“, преноси АП.

-Заједничка комисија поново ће се састати крајем следеће недеље- написао је Уљанов. -У међувремену, стручњаци ће наставити са израдом елемената будућег споразума- додао је.

САД нису имале представника на преговорима у Бечу, јер је бивши председник Доналд Трамп једнострано повукао земљу из договора 2018. године. Трамп је такође обновио и појачао санкције како би покушао да натера Иран на преговарање о пакту уз више уступака, наводи АП.

Амерички председник Џо Бајден жели да се поново придружи договору, а америчка делегација у Бечу учествовала је у индиректним разговорима са Ираном, док су дипломате из других светских сила наступале као посредници.

Уочи главних разговора, Уљанов је рекао да су се чланови ЈЦПОА састали са стране са званичницима америчке делегације, али да иранска делегација није спремна за састанак са америчким дипломатама.

Нуклеарни споразум обећао је Ирану економске подстицаје у замену за ограничавање нуклеарног програма. Поновно увођење америчких санкција отежало је стање економије Исламске Републике. Техеран је одговорио сталним повећањем кршења ограничења споразума, као што је повећање чистоће уранијума који обогаћује и његових залиха, у до сада неуспелом напору да изврши притисак на друге земље да пруже олакшање од санкција.

Крајњи циљ споразума је спречавање Ирана да развије нуклеарну бомбу, што та земље инсистира да не жели да уради. Иран сада има довољно обогаћеног уранијума да направи бомбу, али ни близу оне количине коју је имао пре потписивања нуклеарног споразума.

Бечки преговори почели су почетком априла и укључивали су неколико рунди расправа на високом нивоу. Стручне групе такође раде на томе како да реше питања око америчких санкција и иранског поштовања, као и на „могућем редоследу“ повратка САД у споразум.

Изван разговора у Бечу, остају и други изазови, наводи АП.

Напад за који се сумња да га је извршио Израел недавно је погодио иранско нуклеарно налазиште Натанз, узрокујући непознату количину штете. Техеран је узвратио почевши да обогаћује малу количину уранијума чистоће до 60 одсто, што је његов највиши ниво икада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)