СЛЕДЕЋИ РАТ БИЋЕ МНОГО ДРУГАЧИЈИ: Шеф Пентагона поручио генералима да се припреме на време

Танјуг

01. 05. 2021. у 16:56

САД морају да се припреме за потенцијални будући конфликт који ће бити веома различит у односу на "старе ратове", изјавио је данас амерички секретар за одбрану Лојд Остин.

СЛЕДЕЋИ РАТ БИЋЕ МНОГО ДРУГАЧИЈИ: Шеф Пентагона поручио генералима да се припреме на време

Фото: Јутјуб/Принтскрин/ГоАрмиВестПоинт

Остин је позвао да се ради на развоју технологије и бољем глобалном војном повезивању како би се "брже одлучивало и брже деловало", преноси Глас Америке (ВОА) на српском.

-Наша борба у следећем великом рату биће много другачија од претходних- рекао је Остин у Пацифичкој команди САД на Хавајима.

Није, међутим, конкретно говорио о ривалима попут Кине или Русије, нити је наговестио о којем би сукобу могло бити речи, наводи ВОА.

-Не можемо да предвидимо шта ће бити у будућности. Зато морамо да направимо праву комбинацију технологије, оперативности и способности и да се повежемо тако да сваки наш непријатељ добро размисли пре него што уради нешто.

Амерички одговор може бити индиректан, каже Остин и описује сценарио по којем би се сајбер ратовањем могло одговорити на поморски инцидент удаљен хиљадама километара.

Обраћање шефа Пентагона се поклопило са почетком повлачења америчке војске из Авганистана, по одлуци председника САД Џоа Бајдена.

Критичари кажу да повлачење САД из Авганистана неће окончати интерни сукоб, нити умањити претњу од тероризма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)