АКО ДОЂЕТЕ ИЗ ИНДИЈЕ ИДЕТЕ У ЗАТВОР: Аустралија уводи драконске казне за своје држављане који долазе из корона пакла

Novosti online

01. 05. 2021. у 15:34

У АУСТРАЛИЈИ од понедељка важе нова правила за све грађане који су у Индији последње две недеље, где бесни епидемија корона вируса.

АКО ДОЂЕТЕ ИЗ ИНДИЈЕ ИДЕТЕ У ЗАТВОР: Аустралија уводи драконске казне за своје држављане који долазе из корона пакла

Фото: ЕПА

Они ће добити новчану казну или казну затвора ако се врате у земљу, јавили су медији.

Правила која забрањују улазак у Аустралију за путнике из Индије, укључујући аустралијске држављане, ступају на снагу у понедељак, а прва ревизија биће 15. маја.

Аустралијски министар здравља Грег Хант најавио је касно у петак да ће свако ко покуша да заобиђе нова правила добити новчану казну већу од 50.000 долара, пет година затвора или и једно и друго.

Око 9.000 Аустралаца у Индији пријавило је да се желе вратити.

Министар здравља позвао се на овлашћења из Закона о биолошкој сигурности када је увео нове мере, исти закон који је био основа за затварање граница, пише „Гардијан“.

У суботу је аустралијски министар финансија Још Фриденберг одбацио критике да је „неодговорно“ напустити грађане Аустралије у Индији, у тренутку када се земља суочава са глобално рекордним бројем нових инфекција, великим бројем смртних случајева и недостатком медицинске опреме, укључујући кисеоник.

- Предузели смо драстичне мере како бисмо осигурали безбедност грађана, а оно што видимо у Индији је врло озбиљна ситуација и лекарски савет дат влади је да уведе ове мере - навео је Фриденберг, преноси Б 92.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)