РУСКИ СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: Наше вакцине штите од свих сојева вируса

Танјуг

30. 04. 2021. у 23:21

РУСКЕ вакцине могу пружити имунитет против свих познатих сојева корона вируса, изјавила је данас директорка руске Федералне службе за надзор заштите потрошача и добробит људи Ана Попова у интервјуу за ТВ канал Росија-24.

РУСКИ СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: Наше вакцине штите од свих сојева вируса

Фото АП

-Руске вакцине пружају имунитет који штити од свих познатих промена и мутација. Међутим, да бисмо се заштитили од свих сојева са мутацијама морамо се придржавати истих правила: маске, социјална удаљеност, чисте руке и уређаји. Такође морамо покушати да проведемо више времена са породицом и избегавамо посете јавним местима - ово је најбољи начин да се заштитимо од свих вируса и свих сојева- рекла је Попова, преноси Тасс.

Према њеним речима, руски тестови такође могу помоћи у откривању свих познатих сојева.

-Тест системи виде све врсте, јер се заснивају на најстабилнијим деловима и фрагментима вируса који су до сада били непромењени. А ако се промене у том тренутку ће то бити различити вируси- појаснила је Попова.

Она је истакла и да имунитет након вакцинације траје најмање десет до дванаест месеци.

-Што се тиче ковид-19, неопходно је одмах се вакцинисати. Већ данас видимо да имунитет након вакцинације траје прилично дуго - од десет месеци до годину дана. Видимо да је имунитет прилично трајан, тако да је неопходно да се сада вакцинишемо и имунитет ће трајати и наредне сезоне- рекла је Попова.

Каже и да нису забележени озбиљнији нежељени ефекти након вакцинације, те објашњава да се мањи бол око места убода осећа се и када се добије витаминска ињекција.

До данас су у Русији регистроване три вакцине против корона вируса. То су Спутњик В (Гам-цовид-вац), који је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију Гамалеја руског Министарства здравља, Епиваккорона, епитопска вакцина коју је развио Вектор Државни истраживачки центар за вирусологију и биотехнологију и КовиВак, који је развио Чумаков савезни научни центар за истраживање и развој имуних и биолошких производа Руске академије наука.

Све три су двокомпонентне вакцине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)