ИСТРАГА ТРАГЕДИЈЕ У ИЗРАЕЛУ: Како је дошло до несреће, али и окупљања 100.000 верника

Новости онлине

30. 04. 2021. у 23:10

У ИЗРАЕЛУ ће уследити опсежна истрага како је дошло до трагедије на верском фестивалу током кога је у стампеду погинуло најмање 45 људи, али и до окупљања око 100.000 верника у време пандемије, каже за Спутњик почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић, истичући да међу страдалима нема српских држављана.

ИСТРАГА ТРАГЕДИЈЕ У ИЗРАЕЛУ: Како је дошло до несреће, али и окупљања 100.000 верника

Фото: Танјуг

Командант полицијских снага за северни дистрикт, Шимон Лави је преузео пуну одговорност за трагедију која је, по речима премијера Израела, Бењамина Нетањахуа, једна од највећих у историји. У Израелу ће зато у недељу бити Дан жалости.

​Према најновијим подацима број погинулих у стампеду који се догодио на најнезгоднијем месту где су људи газили једни преко других, повећао се на 45, мећу којима је и најмање петоро деце млаће од 16 година. Повређено је 150 верника, а спасилачке екипе и хеликоптери су после несреће која се догодила иза поноћи, током дана наставиле да евакуишу људе са места несреће.

KАКО ЈЕ ДОШЛО ДО ТРАГЕДИЈЕ

Инцидент се догодио током прославе јудејског празника Лаг ба Омер када се обрушила трибина након чега је маса људи потрчала ка излазу.

Николић напомиње да је реч о прослави у подножју планине Мерон која је свих ранијих година третирана као безбедносно виококоризична, а током последње две године због пандемије и додатно као потенцијални расадник заразе вирусом ковид 19. Апели израелских здравствених званичника грађанима да не иду на фестивал, страхујући да би таква врста окупљања могла да изазове ширење вируса корона, нису уродила плодом.

​Објашњавајући како је дошло до несреће, саговорник Спутњика каже да ју је изазвало клизање како на степеницама, тако и на самом нагибу у уском пролазу до места ходочашћа, нешто пре један сат по поноћи.

„Ходочасници који су се затекли на тој уској стрмини нису могли да спрече пад јер су с једне стране били саплетени ниским челичним преградама које је за потребе усмеравања поставила управо полиција. Са друге десне стране били су сабијени ка провизорном зиду који одваја ту путању од планинске провалије“, објашњава наш почасни конзул у Израелу.

Фото: Танјуг

МЕЂУ СТРАДАЛИМ НЕМА ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ

У току дана су објављена имена страдалих и међу њима нема држављана Србије, каже Николић, напомињући да њих иначе нема у тој популацији ултрарелигиозних Јевреја, која није многобројна.

По речима Николића, полиција и спасилачке екипе су спречиле далеко већу трагедију. Наш саговорник сматра да интерна истрага овога пута неће бити довољна, као ни истрага министарства за унутрашњу безбедност. Не сумња да ће она бити ригорозна и компетентна.

На питање како је уопште било дозвољено овакво окупљање знајући какав је безбедносни ризик у питању, он је уверен да ће и то бити предмет истражне комисије, али указује на још једну димензију о којој сведочи ова трагедија.

-Оно што морам да нагласим то је да упоредо са доживљајем Израела као старт ап нације, нације хајтека и других технологија, која је достигла завидан степен колективног имунитета, такозваног ефекта крда, постоји раслојеност овдашњег друштва. Ултрарелигиозна популација у Израелу живи једним сасвим другим паралелним животом- напомиње Николић за Спутњик.

У земљи се, како каже, према њој увек односе са посебним сензибилитетом.

Државни контролор Израела је иначе раније упозоравао на ризик приликом одржавања церемоније Лаг ба Омер на планини Мерон. Према наводима листа „Тајмс оф Израел“, још 2008. у извештају је наведено да у припреми празника учествује превише структура што доводи до неорганизованости и ствара ризик како за светилиште, тако и за учеснике церемоније. Државни контролор је потом 2011. поново упозорио да на планини Мерон нема услова за одржавање церемоније уз толики број људи. Према многобројним извештајима полиције, на церемонији, да би се поштовале мере безбедности, не би смело да учествује више од 15.000 људи.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)