ИНДИЈА НА ИВИЦИ ПОТПУНЕ КАТАСТРОФЕ: Тела спаљују на ломачама, људи из очаја раде једну опасну ствар (ФОТО)

Танјуг

30. 04. 2021. у 17:21

ЛЕКАРИ и научници у Индији упозоравају на погубну опасност од покушаја да се медицински кисеоник производи код куће, након што су разни видео снимци и савети о томе почели да круже друштвеним мрежама.

ИНДИЈА НА ИВИЦИ ПОТПУНЕ КАТАСТРОФЕ: Тела спаљују на ломачама, људи из очаја раде једну опасну ствар (ФОТО)

Фото: Танјуг/AP Photo/Channi Anand

Подаци "Гугл тренда" показују да су претраге са фразом „како направити кисеоник код куће“ достигле врхунац 25. априла, када се криза са Ковид-19 у земљи погоршавала, док су "Јутјуб" видео снимци који детаљно описују такве процесе прикупили до сада стотине хиљада прегледа, преноси Ројтерс.

- Постоји научно доказана метода за производњу медицинског кисеоника уз помоћ концентратора. Било који други начин за покушај прављења овог гаса код куће укључује многе ризике попут могућности да дође до токсичних испарења или експлозије - упозорио је А. Равикумар, секретар индијског лекарског удружења у савезној држави Тамил Наду.

Тарун Батнагар, научник из ИЦМР-Националног института за епидемиологију у граду Ченају, назвао је покушаје прављења „домаћег“ кисеоника непровереним методама и нагласио да би такав приступ могао бити штетан и због тога што би могао да доведе до кашњења у тражењу одговарајуће здравствене заштите.

Индијска влада објавила је јуче јавно саопштење у коме је одбацила као обмањујуће наводе које су кружили друштвеним мрежама и рекламирале хомеопатски лек за који се тврди да би могао одмах да уравнотежи ниво кисеоника код пацијената са ковид-19.

Светска здравствена организација такође поручује да научници широм света раде на проналажењу и развоју поузданих протокола лечења ковид-19, и не препоручује самолечење или превенцију било каквим лековима који нису званично одобрени и испитани.

Индија је пријавила рекордних 386.452 нових случајева у протекла 24 сата, док је број смртних случајева у протеклом дану повећан за 3.498.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)