ТО ЈЕ ДЕО ВЕЛИКЕ АНТИРУСКЕ КАМПАЊЕ ЗАПАДА: Захарова о оптужбама Бугарске и Чешке

Новости онлајн

29. 04. 2021. у 18:38

НЕУТЕМЕЉЕНЕ оптужбе Бугарске и Чешке против Русије део су велике кампање коју је Запад покренуо против Москве - саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

ТО ЈЕ ДЕО ВЕЛИКЕ АНТИРУСКЕ КАМПАЊЕ ЗАПАДА: Захарова о оптужбама Бугарске и Чешке

Фото: ЕПА

- Очигледно се ради о још једном кругу антируске кампање. Погледајте како су се изванредно низале акције чланица НАТО-а одмах након што су САД поново увеле антируске санкције и протерале руске дипломате. Одмах након тога у информативно-политичком простору појавила се тема о некаквој умешаности наше земље у експлозије у Чешкој. Након што је тема одрађена, прешли су на Бугарску. Све је то јасно повезано - рекла је Захарова.

Према њеним речима, тај део антируске кампање, као и других, карактерише непостојање доказа, одсуство интеракције са Русијом преко постојећих канала.

Она је истакла да Москва није доводила у ћорсокак односе са Софијом.

- Никога нисмо доводили у ћорсокак. Не намеравамо да идемо у том правцу, а ви то можете проверити тако што ћете прочитати изјаве Министарства спољних послова, ми смо полазили од приоритета сарадње, интеракције и развоја односа у различитим областима, наравно, полазећи од главних принципа у међународном праву - додала је Захарова, одговарајући на питање да ли сматра да су односи Бугарске и Русије у ћорсокаку.

Према њеним речима, Русија је спремна да размотри питање пружања помоћи Софији у истрази експлозија, ако стигне такав захтев.

Захарова је нагласила да протеривање руског дипломате из Бугарске неће остати без одговора.

Подсетимо, односи Москве и Прага су у озбиљној кризи — стране су протерале десетине дипломата након што су чешке власти оптужиле Русију за умешаност у експлозије у складишту муниције у селу Врбјетице на истоку Чешке 2014. године.

Пољуљани су и односи Русије и Бугарске. У среду је Бугарска национална телевизија, позивајући се на тужилаштво, саопштила да је шест држављана Русије осумњичено за изазивање експлозија у фабрикама и војним складиштима у Бугарској, а да су тројица оптужена за покушај убиства бугарског бизнисмена Емилијана Гебрева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)