ГРИЗЛОВ УПОЗОРАВА: Кијев блокирао руске механизме за примирје у Донбасу

Novosti online

28. 04. 2021. у 22:49

КИЈЕВ је блокирао предлог Москве о спречавању кршења примирја у Донбасу, рекао је стални представник Русије у контакт-групи Борис Гризлов.

ГРИЗЛОВ УПОЗОРАВА: Кијев блокирао руске механизме за примирје у Донбасу

Фото: AP Photo/Sergei Grits

Према његовим речима, уместо да се разговара о суштинским питањима, Украјина је градила замршене „правне конструкције“ како не би признала Донбас за страну у сукобу.

- Заправо, ради поштовања измишљених 'црвених линија', које су директно у супротности са Минским споразумима, Кијев жртвује безбедност и животе људи на југоистоку Украјине - рекао је Гризлов након састанка контакт-групе.

Упркос политичким изјавама о томе да теже миру, Украјина „ради неколико радикалних политичких снага“ није способна да предузме практичне кораке у циљу поштовања прекида ватре, нагласио је Гризлов.

- У таквој ситуацији тешко је очекивати од Украјине конструктиван приступ решавању знатно сложенијих политичких аспеката решавања сукоба - закључио је представник Русије.

Сукоб у Донбасу траје већ седам година, у борбама је страдало више од 13 хиљада људи. О решавању ситуације разговара се на састанцима контакт групе у Минску. Стране су усвојиле неколико докумената усмерених на решавање сукоба, али се размена ватре наставља.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)