ШТА ЈЕ БИЛО ТАКО ВРЕДНО У БУГАРСКИМ СКЛАДИШТИМА? Русија оптужена за експлозије у војним магацинима НАТО чланице

Новости онлине

28. 04. 2021. у 22:36

У СКЛАДИШТИМА муниције, која су уништена у експлозијама у Бугарској, чувано је неколико хиљада ракета и граната, саопштава Бугарска национална телевизија (БНТ).

ШТА ЈЕ БИЛО ТАКО ВРЕДНО У БУГАРСКИМ СКЛАДИШТИМА? Русија оптужена за експлозије у војним магацинима НАТО чланице

Фото: Printskrin

Како се наводи, у војном складишту у селу Ловнидол које је експлодирало 2011. године, било је 3.000 граната калибра 152 милиметра, које су представљале модернизовану верзију совјетског оружја. Гранате тог калибра предвиђене су за гађање из хаубица. Све су уништене у експлозији.

На складишту „ВМЗ Сопот“, које је експлодирало у марту 2015. године, налазило се 2.000 ненавођених ракета и противтенковских граната, саопштава бугарска телевизија.

Раније је Бугарска национална телевизија, позивајући се на тужилаштво, саопштила да је шест држављана Русије осумњичено за изазивање експлозија у фабрикама и војним складиштима у Бугарској 2011., 2015. и 2020. године, а тројица су оптужена за покушај убиства бугарског бизнисмена Емилијана Гебрева.

Тужилаштво наводи да су за десет година бугарске власти забележиле бројне случајеве експлозија у складиштима и производним погонима фабрика за неутралисање експлозивних направа, производњу оружја и муниције. Сличности су пронађене у четири случаја, саопштила је портпаролка главног тужиоца Сијка Милева. Тужилаштво саопштава да се први случај догодио 2011. године, а реч је о експлозији на складишту компаније „ЕМКО“. Наводно су уништени муниција и експлозиви, намењени за извоз у Грузију.

Компанија „ЕМКО“ оптужила је тужилаштво Бугарске за извртање чињеница приликом истраге експлозија на складиштима муниције. У саопштењу компаније се демантују информације о томе да је муниција била предвиђена за извоз, између осталог, и у Грузију.

Раније су власти Чешке саопштиле да сумњиче руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, Чешка је протерала 18 руских дипломата.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)