ФРАНЦУСКА ПРЕД ГРАЂАНСКИМ РАТОМ? Шта је позадина недавно послатог писма и претње пучем пензионисаних француских генерала

Горан Чворовић дописник из Париза

28. 04. 2021. у 23:07

АКО се ништа не предузме, равнодушност ће неумољиво да се шири друштвом узрокујући на крају експлозију и интервенцију наших активних другова у мисији заштите цивилизацијских вредности и сународника на националној територији!

ФРАНЦУСКА ПРЕД ГРАЂАНСКИМ РАТОМ? Шта је позадина недавно послатог писма и претње пучем пензионисаних француских генерала

Фото ЕПА

Ова озбиљна опомена, с примесама најаве пуча, коју је недавно у облику отвореног писма највишим инстанцама у земљи послало двадесетак пензионисаних генерала, стотинак официра и преко хиљаду других војних лица, показује актулено стање у коме се тренутно налази француско друштво.

Звучи невероватно и запањујуће да полицајци не смеју да зађу у одређене квартове, да се у неке интервенције усуђују да крену само уз озбиљну заштиту специјалаца, да постоје зграде за које се отворено зна да се у њима дилује дрога, да каменице и ватрометна пуњења не лете само по њиховим главама, већ и на лекаре, ватрогасце и све оне који представљају државу.

ОДСЕЧЕНА ГЛАВА

ПОТПИСНИЦИ писма као опасности које прете Француској наводе исламизам, банде из предграђа, нападе на полицију, насиље које се умножава. Питају ко је могао пре десет година да предвиди да ће у Француској професору после изласка из школе бити одсечена глава.

У појединим квартовима дилери дрогом, разне банде или радикални исламисти практично су преузели власт. Са друге стране, лопов који упадне у стан док су укућани у њему, заштићен је као "бели медвед", јер ако му од укућана зафали и длака с главе, у затвор ће пре они, него он.

Тензије Да ли је председник Макрон на једној, а војска на другој страни , Фото АП

Дода ли се томе и терористичка опасност, напетост је велика, па у том контексту треба и посматрати писмо генерала у коме се упозорава на могућност избијања грађанског рата.

Ситуација је компликована, јер чак и неки окорели демократе не знају за кога да гласају на будућим изборима: не би да подрже екстремну десницу, али ни оне који одражавају актуелно стање. Сва испитивања показују да Марин ле Пен тренутно има највише присталица у првом кругу председничких избора који ће бити одржани следеће године, више и од Макрона, а да је однос у другом кругу према најсмелијим проценама свега 52 према 48 у корист актуелног станара Јелисејске палате. Што више инцидената, та разлика ће бити мања.

Присталице власти оптужују потписнике писма да су реаговали као гласачи Марин ле Пен.

УГЛЕД

ВОЈСКА, генерално, има велики углед у француском друштву. Према испитивању јавног мњења, објављеном прошле године, чак 74 одсто Француза има поверења у војску. С друге стране, поверење у политичке странке износи само девет процената. Полицији, према истим изворима, верује 74 одсто, школи 69, медијима 23, а друштвеним мрежама 13 процената грађана.

Ови им узвраћају да је боље да се баве узроцима због којих је писмо написано, него њиховим политичким опредељењем. Додају и да добијају огроман број подршке грађана. На оптужбе да отворено заговарају излазак војске на улице, одговарају да су то својевремено тражили и неки политичари, као у Марсељу, на пример.

Марин ле Пен је официрима пружила подршку, док се држава огласила прво преко министарке војске Флоранс Парли, која говори о заговарању устанка и тражи санкције, а затим и преко премијера Жана Кастекса који је осудио поступак истичући да ти генерали не представљају војску већ њих саме.

Индикативно је да је писмо, у коме се предвиђа хиљаде мртвих ако се ништа не промени, објављено тачно на шездесету годишњицу неуспелог пуча неких француских генерала због одлуке власти у Паризу да напусте Алжир.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ПОТРЕБАН ВАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ИНТЕРНЕТ: А1 Србија је мрежа у коју прелази највећи број корисника у Србији