ИСТРАГА ПРОТИВ ЏОНСОНА: Изборна комисија испитује адаптацију стана премијера Велике Британије

Танјуг

28. 04. 2021. у 17:12

БРИТАНСКА изборна комисија покренула је истрагу о финансирању адаптације стана премијера Бориса Џонсона и саопштила да постоје основане сумње да је почињено кривично дело.

ИСТРАГА ПРОТИВ ЏОНСОНА: Изборна комисија испитује адаптацију стана премијера Велике Британије

Фото: ЕПА

-Уверени смо да постоје оправдани основи за сумњу да је могло доћи до једног прекршаја или више прекршаја. Из тог разлога ћемо наставити формалну истрагу како би утврдили све чињенице- саопштила је Изборна комисија у вези финансирања адаптације стана у којем борави Џонсон, наводи Ројтерс.

Истрага би требало да утврди да ли неке трансакције у вези са радовима спадају у надлежност које регулише Комисија и да ли је такво финансирање пријављено у складу са прописима.

Ако утврди да је дошло до прекршаја и да постоји довољно доказа, Комисија може изрећи новчану казну или упутити случај полицији.

Џонсон је током расправе са опозицијом у парламенту рекао да је сам покрио трошкове реновирања стана и да се у потпуности придржавао кодекса понашања и министарског кодекса.

Његове присталице негирају да је учинио нешто лоше и кажу да је усредсређен на решавање кризе са Ковид-19, а лидер опозиционих Лабуриста, Кир Стармер, изјавио је да је Џонсон усред кризе бирао тапете од 840 фунти.

Бивша саветница за информисање британског премијера, Алегра Стретон, изјавила је прошлог месеца да су све донације, поклони и приходовања уредно пријављени, као и да за реновирање Џонсоновог резиденцијалног апартмана у Даунинг Стриту нису коришћена средства Козервативне странке.

Као премијеру Велике Британије, Џонсону се сваке године одобрава по 30.000 фунти буџетских средстава за одржавање и опремање резиденцијалног простора, а све трошкове преко тог износа дужан је да подмири сам.

Британски министри тврде да је Џонсон својим новцем платио реновирање, међутим није јасно када је он то платио, као ни да ли је трошкове реновирања у износу од 200.000 фунти обезбедио из неког кредита, који би, према важећим прописима, био дужан да пријави.

Доминик Камингс, који био кључни саветник Бориса Џонсона током кампање за Брегзит и који му је помогао да победи на изборима 2019. године, а с којим је лане ушао у буран раскол, оптужио је прошле недеље Џонсона да је захтевао од донатора да му у тајности плате трошкове реновирања резиденцијалног апартмана у Даунинг Стриту.

Само осам дана до локалних избора у Енглеској, Велсу и у Шкотској, Џонсон се суочио са низом оптужби од оних о неспретном управљању епидемијском кризом, до питања о информацијама које су процуреле из његовог кабинета, преноси Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)