ПЕКИНГ ПРИКАЗАО ВОЈНУ МОЋ: Троструко пуштање у употребу моћних пловила у поморској бази

Д. Д. С.

28. 04. 2021. у 12:16

КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг присуствовао је церемонији на којој су приказани носачи "амфибијских авиона типа 075", "крстарећа-ракетна крстарица типа 055" и балистичка ракета нуклеарног типа 094". Претходно је Кина наручила три моћна пловила, на 72. годишњицу своје морнарице, а досад невиђено троструко пуштање у рад изведено је на церемонији одржаној у морнаричком комплексу у близини града Сањи на јужном кинеском острву Хајнан. То је главна поморска база Јужно-морске флоте морнарице Народноослободилачке војске (ПЛАН).

ПЕКИНГ ПРИКАЗАО ВОЈНУ МОЋ: Троструко пуштање у употребу моћних пловила у поморској бази

Фото ЕПА

Званично је пуштена у употребу нову подморницу са балистичким ракетама на нуклеарни погон, крстарицу са вођеним ракетама и носач хеликоптера "амфибије".

"Хајнин" је водећи брод нове класе "амфибијских" јуришних бродова. Носачи хеликоптера имају непрекидну летачку паљубу са седам места на палуби за велике транспортне хеликоптерске операције и пристаниште за бушење за лансирање конвенционалних или ваздушних јастука за десантна дејства. Још најмање два Типа 075 су у изградњи у бродоградилишту у Шангају, а њихово увођење ће значајно повећати способност ПЛАН-а за извођење великих "амфибијских" операција.

"Далијан" је други брод крстарица типа 055 од 10.000 тона. Сваки тип 055 опремљен је фазним низом радара сличних онима који се налазе на крстарицама и разарачима и наоружан је са укупно 112 вертикалних лансирних крстарећих ракета земља-ваздух. Најмање осам Типа 055 истовремено је у изградњи у два бродоградилишта у Шангају и северном кинеском лучком граду Далиану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)