КРЕМЉ УПОЗОРАВА ЗЕЛЕНСКОГ: Русија није учесник конфликта, преговори око Донбаса само са представницима Луганска и Доњецка

Бранко ВЛАХОВИЋ, дописник “Вечерњих новости” - МОСКВА

27. 04. 2021. у 15:45

ТВРДЊА украјинског председника Владимира Зеленског како је спреман да се било где сретне са Владимиром Путином је празна прича са намером да себе представи пред западном јавношћу као миротворца.

КРЕМЉ УПОЗОРАВА ЗЕЛЕНСКОГ: Русија није учесник конфликта, преговори око Донбаса само са представницима Луганска и Доњецка

Фото: Председничка администрација Украјине

Циљ Зеленског је да анулира Минске преговоре и он не скрива ту намеру, јер не жели да испуни обећање да се грађанима Доњецке и Луганске области даје било каква аутономија. Уместо тога забрањује се употреба руског језика широм Украјине, што је добило трагикомичан карактер.

Председник Путин је већ одговорио Зеленском да је спреман да се са њим сретне у било које време ако ће на дневном реду бити нормализација односа између Украјине и Русије. Али Путин је јасно казао да о односима Кијева и Доњецка и Луганска мора да разговара са представницима Донбаса.

У уторак је портпарол Кремља Дмитриј Песков још једном поновио да Русија није учесник конфликта у Донбасу и да Зеленски мора да разговара са представницима Доњецке и Луганске области које су себе прогласиле републикама. Поједностављено речено у Кремљу поручују Зеленском да ако жели да преговара о односима са Доњецком и Луганском онда мора са њима и да прича.

Главни проблем Зеленског је тај што би чак и покушај да седне за преговарачки сто са представницима Луганске и Доњецке области био доживљен код украјинских националиста као издаја. Они би му одмах извукли “досије”, да има и пасош Израела што је по украјинском уставу забрањено. Осим тога Зеленском је јако пао рејтинг и покушај тражења политичког компромиса са Доњецком и Луганском облашћу за њега би политички био сувише ризичан. То питање је Зеленски требало да решава у време кад је славио председничку победу и док је имао велику подршку народа, тада су националисти били сатерани у мишју рупу.

Да би сачувао председничку позицију и покушао да буде још један мандат у главној фотељи у Кијеву, Зеленски се удвара Вашингтону и западним лидерима. Он предлаже да у преговорима око нормализације односа у Донбасу учествују, поред садашње четворке (Француске и Немачке уз Русију и Украјину) и САД, Велика Британија и Канада.

Зеленски се правда да су Мински договори потписани у време док је био председник Петар Порошенко и сматра да би требало да се “апдејтују”.

То што Зеленски хоће да се преговорима придруже и САД, Велика Британија и Канада сасвим је јасно. Он се нада да би те земље извршиле притисак на Русију да се она одрекне подршке Русима који живе у Донбасу. То је доста наивна рачуница Зеленског, јер по руском уставу Москва мора да штити своје грађане - а руске пасоше у Донбасу има више од пола милиона људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)