АКО ПОСТОЈИ ПАКАО, ТО ЈЕ ОВО: Потресна исповест лекара из Индије - Мртви се кремирају на паркинзима, пацијенти леже на носилима (ФОТО)

Novosti online

27. 04. 2021. у 14:22

ТРЕНУТНО на Индију отпада 40 посто свих новозаражених на свету. У недељу су потврдили 350.000 нових случајева болести, али стручњаци процењују да би стварни број случајева могао бити десет до 30 пута већи. Посебно је тешко погођен Њу Делхи, метропола са око 20 милиона становника. Неколико болница је преко викенда остало без кисеоника, због чега је умрло неколико десетина пацијената.

АКО ПОСТОЈИ ПАКАО, ТО ЈЕ ОВО: Потресна исповест лекара из Индије - Мртви се кремирају на паркинзима, пацијенти леже на носилима (ФОТО)

Фото: Танјуг/АП Пхото

Чланови породица трче од болнице до болнице у потрази за слободним креветом, очајни Индијци моле за помоћ својим најмилијима на друштвеним мрежама. Градски крематоријуми толико су преоптерећени да се мртви кремирају на паркинзима, пише "Шпигл". Угледни немачки лист разговарао је са Сумитом Рајом, директором болнице Свете породице у Њу Делхију. Реч је о једној од бољих болница у граду, коју финансира Католичка црква, али и у њој су услови јако тешки.

- Једноставно је све тако тешко, тако ужасно тешко. Имамо огромну потребу за креветима и респираторима. Младе медицинске сестре и лекари пропадају јер никада нису видели толико смрти. Стални страх лебди над свима нама: што ако останемо без кисеоника? - каже индијски доктор који 25 година ради на одељењу интензивне неге.

У четвртак ујутру остало им је кисеоника само за пола сата, али су у последњем тренутку добили хитну доставу, пола цистерне власти су преусмериле из друге болнице.

- Имали смо бескрајну срећу. Многим нашим пацијентима потребан је кисеоник високог протока. Без тога, угушиће се за неколико минута - објаснио је лекар.

Припремили су бројне боце са кисеоником у случају да се резерве испразне, преноси "Јутарњи лист".

- Али не знамо да ли систем може да поднесе толики притисак. Никада га нисмо тестирали са тако великим оптерећењем - каже Рај.

Болница Свете породице обично држи 275 кревета за одрасле пацијенте, али сада се брину о готово 390 пацијената са ковидом.

- Људи леже на носилима између кревета. На хитној имамо пацијенте који седе на столицама и примају кисеоник. Моји људи раде даноноћно, ускочили су студенти медицине и пензионисани. Наш здравствени систем може да се сруши, али ти људи су хероји. А опет никад доста. Хитна помоћ је најтужније место у целој болници. Људи који нам долазе су очајни. Целу ноћ су се возили од болнице до болнице, хитно им је потребна помоћ. А морамо да им кажемо да ни за њих немамо места - говори доктор Рај.

Како одлучују кога ће примити? Примају само најкритичније случајеве. Оне којима је стање стабилно, лече у седећем положају. Оне који су лошије стављају на носила.

- Лежећи могу да приме више кисеоника. Али ко дође возилом хитне помоћи, послаћемо га негде друго. Јер ти људи имају барем болничара који их може одвести. Знамо да је ситуација у осталим клиникама иста, али шта друго да урадимо? Толико нам људи долази - жали се лекар.

Понекад се возило хитне заустави, пацијент је мртав, у вожњи им је понестало кисеоника.

- Ако постоји пакао, то је ово - каже Рај.

Да ли је мутирани вирус одговоран за тежу ситуацију?

- Да, вирус се променио, пуно је заразнији него некада. Почетком године било би заражено неколико чланова једне породице, данас су сви. Температура је виша и почиње раније. Пре би, готово без изузетка, пацијенти развили температуру друге недеље након инфекције, сад се то догађа петог дана. Чини се да имунолошки систем другачије реагује на вирус - преноси лекар из Њу Делхија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)