ДИПЛОМАТСКИ РАТ СЕ НАСТАВЉА: Украјина протерује руског конзула

Новости онлајн

27. 04. 2021. у 12:47

МИНИСТАРСТВО спољних послова Украјине прогласило је руског конзула у Одеси за персону нон грата и наложило му да напусти Украјину до 30. априла.

ДИПЛОМАТСКИ РАТ СЕ НАСТАВЉА: Украјина протерује руског конзула

Фото: pixabay

- Као одговор, Министарство спољних послова Украјине проглашава конзула Генералног конзулата Руске Федерације у Одеси непожељном особом за боравак на територији Украјине. Он мора да напусти територију Украјине до краја дана 30. априла 2021. године - прецизира се у саопштењу украјинског Министарства.

Министарство је такође уложило протест у вези са протеривањем запосленог у украјинској амбасади у Москви.

- Министарство спољних послова Украјине изражава снажан протест у вези са објавом Министарства спољних послова Руске Федерације од 26. априла да запосленог у украјинској амбасади у Москви прогласи за персону нон грата. Овај корак сматрамо наставком антиукрајинске кампање која се одвија у Русији и још једног испољавања непријатељских поступака против запослених у дипломатским институцијама Украјине - додаје се у саопштењу.

Напомиње се да украјинско Министарство у потпуности одбацује оптужбе да се украјински дипломата наводно бавио активностима неспојивим са дипломатским статусом.

- Запослени у украјинској амбасади у Москви није починио ниједну радњу која би превазилазила његове дипломатске и конзуларне функције. Одлука Министарства спољних послова Русије грубо нарушава Бечку конвенцију о дипломатским односима из 1961. године, Бечку конвенцију о конзуларним односима из 1963. године и дипломатску праксу - истиче се у саопштењу.

Службеник амбасаде Украјине у Русији проглашен је у понедељак за персону нон грата као одговор на протеривање руског дипломате из Кијева, саопштило је руско Министарство иностраних послова.

Портпарол Министарства спољних послова Украјине Олег Никољенко изјавио је након тога да би Украјина, као одговор на протеривање свог дипломате из Русије, ускоро требало да објави реципрочну меру. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)