ЗЕЛЕНСКИ ОТВОРИО СКЛАДИШТЕ ОТПАДА У ЧЕРНОБИЉУ: "Украјина није сама - има велику подршку партнера"

Танјуг

26. 04. 2021. у 22:13

ПРЕДСЕДНИК Украјине Володимир Зеленски данас је отворио ново складиште нуклеарног отпада у Чернобиљу, где се пре 35 година десила велика нуклеарна катастрофа.

ЗЕЛЕНСКИ ОТВОРИО СКЛАДИШТЕ ОТПАДА У ЧЕРНОБИЉУ: Украјина није сама - има велику подршку партнера

Фото: "Новости"

Зеленски је посетио Чернобиљ у друштву директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаела Маријана Гросија и обећао да ће направити од "забрањене зоне, по чему је Чернобиљ познат, живу зону", преноси АП.

- Украјина није сама, има велику подршку њених партнера. Данас смо пустили ново складиште отпада и врло је важно да се добије лиценца да се то складиште одржи - оценио је Зеленски.

Украјинске власти су одлучиле да искористе напуштену забрањену зону око чернобиљске нуклеарке и изграде место где Украјина може да сакупља нуклеарни отпад наредних 100 година.

Бивша совјетска република тренутно има четири нуклеарне електране у погону и мора да транспортује нуклеарни отпад у Русију, а ново складиште ће сачувати украјинској влади 200 милиона долара годишње.

Гроси је данас на Твитеру поручио да ће ИАЕА "наставити неуморно да ради на деконтаминацији, радиоактивном отпаду и опоравку животне средине у вези са черобиљском несрећом".

Реактор број четири у чернобиљској нуклеарној електрани, 110 километара од главног града Кијева, је експлодирао 26. априла 1986, а зграда је разнета и реактор је почео од тог тренутка да избацује радиоактивне честице у ваздух.

Радијација је излазила из зграде реактора до 2019. године, када је цела зграда забетонирана великом количином цемента у облику лука, додаје АП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)