КАЛИФОРНИЈА ПОДЛЕГЛА ПРИТИСЦИМА ЕКОЛОШКИХ АКТИВИСТА: У плану да до 2045. прекину бушење и експлоатацију нафте

Novosti online

26. 04. 2021. у 13:19

ГУВЕРНЕР Калифорније Гавин Њусом је наложио својој администрацији да предузме кораке чији је крајњи циљ прекидање бушења и експолатација нафте до 2045. године. Поступно, у року од три године, требало би забранити издавање нових дозвола за тај посао у једној од највећих америчких држава.

КАЛИФОРНИЈА ПОДЛЕГЛА ПРИТИСЦИМА ЕКОЛОШКИХ АКТИВИСТА: У плану да до 2045. прекину бушење и експлоатацију нафте

Фото: Депоситпхотос

Калифорнијски службеници још увек расправљају о томе како ће то спровести у дело, али познато је да ће се план реализовати у склопу плана Climate Change Scoping, чији је циљ да се смањи емисија гасова стаклене баште и да се постигне неутралност угљеника до 2045. године.

Њусом је под великим притиском еколошких активиста и политичара, који сматрају да је експлоатација нафте и гаса у супротности с циљевима те америчке савезне државе, а то је борба против климатских промена и избегавање фосилних горива.

Од осамдесетих година прошлог века производња нафте у Калифорнији непрестано се смањује, делом и због строгих еколошких стандарда. Владини подаци, међутим, указују на то да је та држава још увек седми највећи амерички произвођач сирове нафте, други највећи потрошач и да је то подручје у коме се налази више десетина прерађивачких капацитета.

И калифорнијска политика климатских промена међу најагресивнијим је у америчким савезним државама. Један од циљева је забрана производње аутомобила на бензински погон до 2035. године, а за почетак Калифорнија се прва обавезала да ће прекинути експлоатацију нафте.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

40 ГОДИНА ЧУВАЛИ ЈЕЗИВУ ТАЈНУ У ШУПИ: Отац и син починили незапамћен злочин - полицајци били у шоку после открића (ВИДЕО)