АУТОМОБИЛСКА ИНДУСТРИЈА ПОГОЂЕНА НЕДОСТАТКОМ ДЕЛОВА: Недостатак чипова смањује производњу у Фолксвагену

Novosti online

26. 04. 2021. у 11:14

Фолксваген је својим радницима најавио значајан рез производње у другом тромесечју ове године у поређењу са првим, због глобалних проблема у набавци чипова.

АУТОМОБИЛСКА ИНДУСТРИЈА ПОГОЂЕНА НЕДОСТАТКОМ ДЕЛОВА: Недостатак чипова смањује производњу у Фолксвагену

Фото: Танјуг/АП

- Према информацијама које смо добили од добављача и представника концерна Фолксваген, у другом тромесечју ћемо се суочити са значајним изазовима, вероватно озбиљнијим него у првом - кажу у овој фабрици.

Таква прогноза повећава могућност већих губитака за Фолксваген, који је прошле године најавио да ће производња пасти за 100.000 возила у првом тромесечју 2021. због недостатка чипова.

Недостатак компонената највећи је изазов са којим се фабрика тренутно суочава. Они подсећају да су бројни произвођачи аутомобила већ претрпели велике губитке у првим месецима ове године, при чему је већина њих најавила смањење производње, а аналитичари предвиђају да ће индустрију то коштати милијарде долара током године.

Тако је у прошле недеље немачки аутомобилски концерн Дајмлер најавио прелазак неколико хиљада радника своје две фабрике на половину радног времена због прекида у испоруци важних електронских компонената.

Глобални проблеми са набавком чипова натерали су и друге произвођаче да обуставе производњу на неколико недеља. Сам Фолксваген недавно је преусмерио хиљаде радника у свом погону у Емдену на хонорарни рад.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)