ТРИ МИНУТА ПРЕ НЕГО ШТО ЈЕ БАЈДЕН СТУПИО НА ДУЖНОСТ: Мистериозни потез Пентагона само делимично расветљен

Novosti online

25. 04. 2021. у 22:30

АМЕРИЧКО Министарство одбране доделило је контролу над милионима својих неискоришћених ИП адреса претходно непознатој малој компанији Глобал Рисоурс Системс само три минута пре него што је Џо Бајден ступио на дужност.

ТРИ МИНУТА ПРЕ НЕГО ШТО ЈЕ БАЈДЕН СТУПИО НА ДУЖНОСТ: Мистериозни потез Пентагона само делимично расветљен

Фото: ЕПА/Депоситпхотос/илустрација

Према наводима Вашингтон поста, 20. јануара (дан инаугурације), компанија је стекла контролу над 56 милиона ИП адреса Пентагона, затим се њихов број повећао и сада достиже 175 милиона. Како се наводи, ово је приближно 6% свих ИП адреса на Интернету и премашује обим који контролишу такви амерички телеком гиганти као што су Comcast и AT&T.

У просторијама које компанија изнајмљује у једној од пословних зграда у граду Плантатион (Флорида), новинару публикације је одбила да пружи било какве информације и затражено је да оде.

Пентагон је рекао да се Глобал Рисоурс Системс користи као део пилот пројекта за процену простора ИП адреса Министарства одбране и осигурава да нема "потенцијалних рањивости". Пројектом ће, према представницима министарства, спречити „неовлашћено коришћење“ простора ИП адреса и развити мере за одговор на „савремене претње у сајбер простору“.

Сама компанија је најавила да стиче контролу над ИП адресама само под протоколом динамичког рутирања, који је одговоран за Интернет промет. У поруци се каже да су ИП адресе Пентагона јавне, али морају да се преусмеравају преко компаније.

Глобал Рисоурс Системс створен је у септембру 2020. године, нема јавну веб страницу нити савезне уговоре који су јавно доступни, наглашава Вашингтон пост. Остаје нејасно зашто је Пентагон одабрао ову до тада непознату компанију да процени сигурност свог Интернет простора. Поред тога, како новине примећују, није јасно шта је подстакло Министарство одбране да почне да анализира ИП адресе које су остале неискоришћене дуги низ година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)