ИЗБОРИ У АЛБАНИЈИ: Сви проглашавају победу, а гласови још нису пребројани

Novosti online

25. 04. 2021. у 22:18 >> 22:33

ГРАДОНАЧЕЛНИК Тиране Ерион Велиај рекао је да ће Социјалистичка партија после ових избора изаћи са више од 72 мандата.

ИЗБОРИ У АЛБАНИЈИ: Сви проглашавају победу, а гласови још нису пребројани

Фото: Газета Експрес

- Био је то дуг дан, плодан дан, једва чекам да га завршим започињањем процеса бројања. Добра вест коју смо добили је да су нам све излазне анкете донеле победнике са 71-72 места.

- Наше пројекције у Тирани и целој Албанији су више - рекао је Велиај у изјави за медије из седишта Социјалистичке партије, преноси Газета Експрес.

КРИЕМАДХИ: УЈЕДИЊЕНА ОПОЗИЦИЈА ОСВАЈА 85 ДО 90 МЕСТА, СМИ ДОБИЈА 28-30

Председавајућа СМИ, Моника Криемадхи, направила је своју пројекцију победе убрзо након затварања процеса гласања. Рекла је да је уједињена опозиција освојила 85 до 90 места. Док СМИ према њеним речима има 28 до 30 места.


У изјави за медије, Криемадхи је позвао све шалтере СМИ-а и ПД-а:

„Да заврше поступак пребројавања, на такав начин да нема попуштања, чак ни за један глас, јер данас„ Сваки глас у гласачким кутијама од 25. априла је свето гласање, то је гласање, које је једном заувек окончало транзицију у Албанији “.

Повереници Социјалистичког покрета за интеграцију и опозиције, као и све структуре, припремају шалтере, тако да процес иде до краја. 

Не бисмо смели да испустимо ни милиметар, већ да радимо процес до краја, јер је сваки тренутак, свака секунда оно што Албанију води ка Европи. Бројеви који указују на изванредну победу опозиције. 

Данас, бар у пројекцијама СМИ, уједињена опозиција има 85-90 места.

ПОЧЕЛО СЛАЊЕ ГЛАСАЧКИХ КУТИЈА У ЦЕНТРЕ ЗА БРОЈАЊЕ ГЛАСОВА

Бирачке кутије почеле су да се шаљу релевантним центрима за бројање гласова након завршетка данашњих парламентарних избора у Албанији.

Према Централној изборној комисији, очекује се да ће се пребројавање гласова затворити у року од 48 сати.
У међувремену, полицијске снаге стигле су на бирачка места како би осигурале сигуран превоз гласачких кутија.


До сада није забележен ниједан проблем у подношењу изборних материјала.
У Драчу је примећен скуп повереника, током припреме гласачких кутија, не поштујући мере антиЦОВИД. Дуги редови су се такође стварали у Каваји, у ЦЕАЗ-у број 42, током испоруке кутија.

ШЕФ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ: НЕ ПРОГЛАШАВАЈТЕ ЈОШ ПОБЕДУ

Председник албанске Централне изборне комисије Илирјан Цхелибаши позвао је политичке партије да се уздрже од проглашавања победе на данашњим парламентарним изборима и истакао да је процес пребројавања гласова тек почео.

Он је нагласио да би било какво проглашење победе могло да доведе до пораста напетости и повећања притиска на оне који су задужени за пребројавање гласова, преноси албански портал Егзит њуз.

Албански председник Иљир Мета похвалио је изборни процес и позвао на смиреност док се пребројавају гласови са данашњих парламентарних избора у тој земљи. Мета је указао на кључну улогу особа које пребројавају гласове и оценио да корист од пројекција резултата и излазних анкета имају одређене политичке партије, преноси албански портал Егзит њуз.

Владајућа албанска Социјалистичка партија Едија Раме води на данашњим парламентарним изборима у Албанији, са освојених 46,9 одсто гласова, показује излазна анкета албанске телевизије Топ ченел.

Према резултатима излазне анкете, опозициона Демократска партија Љуљзима Баше на путу је да буде на другом месту, са 43,5 одсто гласова, а предвиђа се да ће Покрет социјалиста за интеграције председника Иљира Мете заузети треће место са 6,9 одсто освојених гласова, преноси Ројтерс.

Око 3,6 милиона грађана Албаније са правом гласа бирало је данас посланике, који ће их у наредне четири године представљати у албанском парламенту.

БАША ПРОГЛАСИО ПОБЕДУ ОПОЗИЦИЈЕ

Лидер албанске опозиционе Демократске партије Љуљзим Баша прогалсио је вечерас победу опозиције на парламентарним изборима у Албанији, само два сата након што је окончан процес гласања.

"Победа је јасна! Захваљујем свим грађанима који су гласали за победу", рекао је Баша, а преноси Албаниан дејли њуз.

Он је рекао да је уверен да су грађани масовно гласали за "Алијансу за промене" и да ће "на крају Албанија победити".

- Верујем да ће комесари окончати процес бројања (гласова) са стрпљењем, на основу закона - нагласио је Баша.

На изборима у Албанији регистроване су две изборне коалиције, коалиција "Демократска партије - Алијанса за промене" са 13 партија, коју предводи Демократска партија Албаније (ПД) Љуљзима Баше, као и коалиција Алијанса народног јединства - Имиграција - Сат наде и конзервативци (АБЕОК), коју чине четири политичке странке.

Према излазној анкети албанске телевизије Топ ченел, владајућа албанска Социјалистичка партија Едија Раме води на изборима, са освојених 46,9 одсто гласова, а опозициона Демократска партија Љуљзима Баше на путу је да буде на другом месту, са 43,5 одсто гласова.

Излазне анкете показују и да ће Покрет социјалиста за интеграције ппредседника Иљира Мете заузети треће место са 6,9 одсто освојених гласова.

Сва биралишта затворена су у 19 часова.

ИЗЛАЗНЕ АНКЕТЕ: РАМА ОСВАЈА ТРЕЋИ МАНДАТ

Албанска владајућа Социјалистичка партија ће, по свему судећи, победити на парламентарним изборима одржаним данас и тако обезбедити трећи мандат премијеру Едију Рами, показале су излазне анкете.

Према излазној анкети телевизије Топ ченел, Рамини социјалисти требало би да освоје 46,9 одсто гласова, што би им донело тесну већину од 71. места у парламенту са 140 места, преноси Ројтерс.

Опозициона Демократска партија Љуљзима Баше на путу је да буде на другом месту, са 43,5 одсто гласова, а предвиђа се да ће Покрет социјалиста за интеграције албанског председника Иљира Мете заузети треће место са 6,9 одсто освојених гласова.

Званични резултати се очекују сутра.

- Људи су рекли своје. Сада морамо да слушамо људе - рекао је Рама новинарима у седишту своје странке након објављивања излазних анкета.

Рама, 56-годишњи сликар и бивши кошаркаш, на власти је осам година, наводи Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)