БЕЛОРУСКИ МЕДИЈИ: Шта повезује покушај државног удара у Минску и Бајденовог савезника?

Новости онлајн

25. 04. 2021. у 22:22

БЕЛОРУСКА државна телевизија ОНТ указала је на везу саветника америчког председника Џозефа Бајдена – Мајкла Карпентера - са припремом државног удара и атентатом на белоруског лидера Александра Лукашенка.

БЕЛОРУСКИ МЕДИЈИ: Шта повезује покушај државног удара у Минску и Бајденовог савезника?

Фото: ЕПА

- То је све заиста озбиљно и није могло проћи без САД. Стејт департмент је реаговао, истина, уздржано: Свака претпоставка да америчка Влада стоји иза тога или да је на било који начин умешана у убиство Лукашенка је апсолутно лаж. Тада, да наведемо где Вашингтон треба да тражи истину – у самом Вашингтону, код Бајденовог саветника Мајкла Карпентера. Он може рећи, ако жели - саопштила је телевизија.

Они су обећали да ће наредне недеље саопштити више детаља о овом случају.

Подсетимо, председник Белорусије Александар Лукашенко је 17. априла објавио да је приведена група људи која је припремала атентат на њега и његову децу. Према речима председника, у ово су умешане америчке обавештајне службе. При томе су групу чинили и држављани Белорусије и странци који су, према изјави белоруског КГБ, поред физичког елиминисања Лукашенка и чланова његове породице, желели да организују оружану побуну како би насилним путем преузели власт.

Како је саопштила Федерална служба безбедности Русије (ФСБ), у Москви је, између осталог, приведен и адвокат са двојним – америчким и белоруским држављанством Јуриј Зенкович и белоруски политиколог Александар Федута – такође са двојним држављанством, који су заједно са осталим члановима групе планирали војни пуч 9. маја у Минску. У истој групи је био и лидер опозиционе странке Григориј Костусев.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)