ДО 2022. СВЕШЋЕМО КОРОНУ НА МИНИМУМ: Бил Гејтс сматра - Нећемо искоренити ковид и свет неће извући поуке из пандемије!

Новости онлајн

25. 04. 2021. у 16:06

СВЕТ би у нормалу требало да се врати до краја 2022. САД и Велика Британија ће ускоро да имају довољно вакцина које ће да поделе с другим земљама, сматра амерички милијардер Бил Гејтс.

ДО 2022. СВЕШЋЕМО КОРОНУ НА МИНИМУМ: Бил Гејтс сматра - Нећемо искоренити ковид и свет неће извући поуке из пандемије!

Фото: AP Photo/Nati Harnik, File

Он је, у разговору за Скај њуз, рекао да је ипак забринут да свет неће извући поуке из пандемије ковида-19 и припремити се за будуће глобалне епидемије.

"Нећемо искоренити ову болест, али до краја 2022. свешћемо је на врло мале бројке"

- Још постоје нека питања о томе у којој мери ће се користити цепиво Џонсон & Џонсон. Било би добро да буде прихваћено, али и без тога ће неке богатије земље, укључујући САД и Велику Британију, до лета досегнути високу стопу имунизације. То ће омогућити да се цепива дистрибуирају по целом свету до краја 2021. и током 2022. Нећемо искоренити ову болест, али до краја 2022. свешћемо је на врло мале бројке - рекао је Гејтс.

Он је нагласио како постоји неједнакост у стопи вакцинације широм света.

Како је даље навео, не постоји некаква светска влада која игнорше амерички новац за истраживање и развој или новац за истраживање и развој у Великој Британији.

- Тренутно се у богатим земљама вакцинишу старије особе јер те земље су у пандемији прошле лошије од већине земаља у развоју и то је била добра ствар. Чињеница да сада вакцинишемо 30-годишњаке у Великој Британији и САД-у и да немамо цепива за све 60-годишњаке у Бразилу и Јужној Африци није поштена, али за три или четири месеца цепива ће бити доступна свим земљама које имају врло озбиљну епидемију - објаснио је амерички предузетник.

"Све вакцине су делотворна и ускоро ће их добити све земље"

- До краја године САД, Велика Британија и други моћи ће осигурали снабдевање цепивом земаља у развоју. Упркос ретким озбиљним нуспојавама, сва цепива су делотворна и ускоро ће их добити све земље. Друга је добра вест да је стопа смртности у најсиромашнијим земљама заправо врло ниска. У следећих неколико месеци приоритет ће бити вакцинисати популацију старију од 60 година у Бразилу и Јужној Африци. САД ће имати вишак цепива и искористит ће га да подигне стопу вскцинсције што је могуће више - додао је.

"Ова генерација ће памтити шта се догодило"

Говорећи о својој забринутости за будућност Гејтс је рекао да се брине како ће свет заборавити на ковид-19 и да га неће искористити како би у будућим пандемијама био спремнији. Но сматра да ће ова генерација ипак памтити шта се догодило, зато што су милијарде долара изгубљени, те ће убудуће тражити глобални одговор на сличну кризу.

Прошле недеље британски министар спољних послова Доминик Раб потврдио је да влада намерава да смањи помоћ за иностранство на 0.5 одсто прорачуна. Овај потез критиковале су хуманитарне организације.

- Што се брже Велика Британија врати на ниво помоћи до 0.7 одсто, то ће бити боље. Потребе за британском помоћи су драматичне и тамошњи бирачи требали би бити врло поносни на учинак који та помоћ има. Захваљујући тој помоћи данас имамо цепива и искоренили смо дечју парализу. Због смањења нећемо моћи учинити толико много па се надам да ће се то променити - истакнуо је Гејтс за Скај Њуз.

- Обично је потребно десет година да вакцине из богатијих земаља дођу у сиромашније земље. Захваљујући међународној сарадњи и хуманитарним организацијама у овој пандемији ствари су ишле много брже. Надам се да ћемо све ово имати на уму и бити спремни за следећу пандемију - закључио је.

Министар Раб рекао је да ће се Велика Британија вратити улагању од 0.7 одсто бруто националног дохотка у службену развојну помоћ кад то фискална ситуација буде допуштала.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)