САСТАНАК ПУТИНА И БАЈДЕНА У ЈУНУ ЗАВИСИ ОД ВИШЕ ФАКТОРА: Из Вашингтона стижу сигнали, а припреме у Москви још увек нису започете

Б. Влаховић, од сталног дописника, Москва

25. 04. 2021. у 14:13

Саветник председника Русије за спољну политику Јуриј Ушаков изјавио је ТВ Русији да би први сусрет Владимира Путина и Џоа Бајдена могао бити у јуну ове године. До сада се у Москви нису изјашњавали о томе колико је реално да у садашњој атмосфери већ почетком лета дође до тог самита. Мада се већ сада спомињу и предлози датума Ушаков није хтео да их саопшти.

САСТАНАК ПУТИНА И БАЈДЕНА У ЈУНУ ЗАВИСИ ОД ВИШЕ ФАКТОРА: Из Вашингтона стижу сигнали, а припреме у Москви још увек нису започете

Фото: ЕПА

Ушаков је истакао да припреме за тај самит још нису почеле али предлог из Вашингтона је стигао и он ће бити размотрен. Путинов саветник, бивши руски амбасадор у Вашингтону Ушаков је објаснио да од више фактора зависи хоће ли амерички предлог бити прихваћен.

Амерички председник Џо Бајден који се недавно сложио у једном ТВ интервјуу да је Владимир Путин убица сада шаље сигнале Кремљу да жели да се сретне са руским лидером.Очигледно је да је Бајдену јасно да се нити један озбиљан проблем у свету не може решити без учешћа Русије.Зато је Бајден у телефонском разговору 13 априла казао Путину да је заинтересован за нормализацију односа са Русијом.

Аустријски канцелар Себастијан Курц је већ саопштио да је Беч спреман да буде домаћин тог сусрета. Путин је у добрим односима са руководством Аустрије и заиста постоје реалне шансе да тамо буде први самит Путина и Бајдена.

Колико је реално да дође заиста до сусрета зависи пре свега од тога хоће ли Вашингтон зауставити серију санкција Русији. Битно је и то хоће ли Вашингтон дати сигнал "хору послушника" у Источној Европи да престану да "гракћу" против Русије и Путина. Осим тога важно је и то да Вашингтон не прави проблеме Русији и Немачкој да заврше гасовод  Северни ток-2.

То што је Бајден казао да не жели погоршање односа са Русијом не значи ништа ако се настави увођење нових санкција Русији, њеним компанијама и руководиоцима различитих нивоа. Да би дали стварно допринос глобалној стабилизацији САД и Русија прво морају да нормализују међусобне односе.

Услов за успешан самит Путина и Бајдена да се договори конкретан дневни ред а не само да се прави "политичка инвентура". Управо што није било конректних договора између Путина и Трампа њихови сусрети су већ заборављени јер бивши амерички председник није имао подршку код куће па су његове жеље о нормализацији односа са Русијом остале неостварене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)