ШЕФ БРИТАНСКЕ СЛУЖБЕ ТВРДИ: "Русија је сила која слаби!"

Новости онлајн

25. 04. 2021. у 09:08

ШЕФ британске спољнообавештајне службе Ричард Мур назвао је Русију силом која „објективно слаби“ у економском и демографском смислу, али истовремено представља један од најважнијих проблема.

ШЕФ БРИТАНСКЕ СЛУЖБЕ ТВРДИ: Русија је сила која слаби!

Фото: ЕПА

- Русија је сила која објективно слаби у економском и демографском смислу. Она пролази кроз изузетно тежак период - рекао је Мур у интервјуу за „Сандеј тајмс“.

Истовремено, шеф обавештајне службе приметио је да је за њега Русија један од најважнијих проблема. Између осталог, Велика Британија била је забринута због великог броја руских трупа на граници са Украјином и вероватноће „инвазије“. Према Муровим речима, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе упозоравале су руске власти на „озбиљне последице“ инвазије на Украјину.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков раније је више пута објашњавао да Русија премешта трупе унутар своје територије и по свом нахођењу. Према његовим речима, то никога не угрожава и не треба никога да брине.

О Русији и Чешкој

Мур такође сматра да понашање Русије у Чешкој чини да се повуку паралеле са ситуацијом у односима између Русије и Украјине.

- Кад добијете такав модел непромишљеног понашања, а онда погледате шта се дешава око Украјине – наравно да нас то забрињава - истакао је он.

- Због тога тако уско координишемо са нашим савезницима, како бисмо се уверили да шаљемо јасне сигнале председнику Путину - додао је шеф обавештајне службе, не прецизирајући о којим „сигналима“ је реч.

Раније је Праг оптужио обавештајне службе Русије за умешаност у експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Чешка је протерала из земље 18 запослених у руској амбасади. Као одговор на то, Москва је 20 запослених у чешкој дипломатској мисији прогласила за персоне нон грата, наводећи да су оптужбе за експлозију апсурдне, неосноване и измишљене. Министарство спољних послова Русија такође је навело да је Праг као руски одговор на непријатељске поступке добио оно о чему није сањао ни у најстрашнијим сновима.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)