ЈЕРМЕНСКИ ПРЕДСЕДНИК О БАЈДЕНОВОЈ ИЗЈАВИ: "Смео корак после којег ће свет бити бољи"

Новости онлајн

24. 04. 2021. у 22:39

ПРЕДСЕДНИК Јерменије Армен Саркисјан оценио је саопштење америчког председника Џозефа Бајдена у којем се наводи да су отоманске снаге извршиле геноцид над Јерменима 1915. године, као смео и инспиративан корак.

ЈЕРМЕНСКИ ПРЕДСЕДНИК О БАЈДЕНОВОЈ ИЗЈАВИ: Смео корак после којег ће свет бити бољи

Фото: Принтскрин

- То је важно за јерменски народ и за све оне људе у свету који теже правди. Тиме се отварају нове перспективе америчко-јерменских односа - написао је он на Фејсбуку.

Додао је и да ће свет постати бољи после овог корака, а допринеће и томе да се спрече геноциди као злочини против човечности и искорени некажњивост.

У међувремену, испред америчке амбасаде у Јеревану неколико десетина грађана окупило се како би изразили захвалност. Они су носили америчке и јерменске заставе.

Подсетимо, раније данас амерички председник Џо Бајден саопштио је да су отоманске турске снаге починиле геноцид над Јерменима 1915. године.

Бајден је тако постао први амерички председник после 40 година који је званично назвао злочине над Јерменима геноцидом, упркос противљењу Турске.

Јермени истичу да су отоманске снаге 1915. године убиле милион и по Јермена. Да је над Јерменима извршен геноцид признале су 23 државе, Европски парламент и Светски савет цркава.

Турска прихвата да су многи Јермени који су живели у Отоманском царству убијени у сукобима са османским снагама током Првог светског рата, али оспорава број жртава и пориче да су убиства систематски организована и да представљају геноцид.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)